Al volop aan het genieten van de herfstvakantie? Dit was het nieuws van afgelopen weekend

Voor wie al volop in vakantiestemming is, maar toch nog wat actualiteit wil meepikken, lijsten we even op wat er dit weekend allemaal het nieuws heeft beheerst. Van Theo Francken die in de clinch ligt met de partij van de Spaanse premier Rajoy tot het laatste nieuws over de Bende van Nijvel, Brussels Airlines die met een kus afscheid van de Avro neemt en het overschakelen naar de wintertijd. 

Bevoegdheden van Catalaanse minister-president overgenomen door Madrid

Ook dit weekend beheerste Catalonië de actualiteit: zo heeft de Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria zaterdag de bevoegdheden overgenomen van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Haar naam zegt u misschien niet veel, maar zij is de vertrouwelinge van de Spaanse premier Rajoy, en heeft een "ijzeren vuist in een fluwelen handschoen", zoals u in dit portret kan lezen.

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont riep op zijn beurt uit tot vreedzaam verzet tegenover de Spaanse regering in Madrid. Hij reageerde daarmee voor het eerst op de beslissing van Madrid om de autonomie van Catalonië op te schorten. Volgens Puigdemont gaat de Spaanse regering met die beslissing direct in tegen de wil van de Catalaanse burgers en kiezers.

Videospeler inladen...

In Barcelona hebben zondag dan weer honderdduizenden demonstranten deelgenomen aan een grote mars. Ze wilden zo tonen hoe ze tegen de onafhankelijkheid van Catalonië zijn en voor de eenheid van Spanje.

Videospeler inladen...

Francken raakt ook betrokken in Catalonië-kwestie

Ook onze eigen staatssecretaris Theo Francken is dit weekend betrokken geraakt in de hele strijd om Catalonië. Francken had zaterdag gezegd dat de Catalanen, onder wie ook de afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont asiel kon aanvragen in ons land. 

Videospeler inladen...

In Madrid kwam dat over als een asielaanbod, waarop de partij van de Spaanse premier Rajoy woedend reageerde en uithaalde naar Francken. Premier Charles Michel (MR) kwam tussenbeide en vroeg zijn staatssecretaris om geen olie op het vuur te gooien.

De Bende van Nijvel

We begonnen het weekend met een hele week vol Bende van Nijvel-nieuws samen te vatten in een helder overzicht. Daarna blikten we ook terug op de woelige jaren 80, want wat was daar eigenlijk aan de hand?

Videospeler inladen...

In "De zevende dag" kwam Linda Van Huffelen aan het woord. Zij raakte destijds zwaargewond bij een overval van de bende, haar man werd vermoord. Van Huffelen sprak haar hoop uit dat de hele zaak rond de Bende van Nijvel nog opgelost raakt.

Nog vertelde ze dat ze geen goede herinneringen heeft aan de informatie-bijeenkomsten voor de slachtoffers, die door de procureur-generaal van Luik worden georganisserd. Zo was het de laatste keer dat ze zo'n bijeenkomst bijwoonde "meer in het Frans te doen dan wat anders". "Er werd maar weinig vertaald, het was echt niet aangenaam. Het ging te vlug."

Van Huffelen, die 80 procent invalide is, moet het tegenwoordig doen met haar weduwepensioen. CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten deed daarop een oproep om "uitzonderlijk en retroactief een stapje meer te doen voor de slachtoffers".

Videospeler inladen...

Brussels Airlines nam afscheid van de Avro

Brussels Airlines heeft dit weekend een historisch hoofdstuk afgesloten: de maatschappij nam namelijk afscheid van de Avro. De Avro is een regionaal toestel waarmee voor de maatschappij na het faillissement van Sabena in 2001 alles begon.

Videospeler inladen...

VRT NWS maakte volgende longread over het afscheid van het luchtvaarticoon.

Hevige storm in Oost-Europa

Oost-Europa werd dit weekend getroffen door een hevige storm. In Polen en Tsjechië vielen dodelijke slachtoffers en in Berlijn, Duitsland, werd de noodtoestand uitgeroepen. 

Videospeler inladen...

Koen Geens openhartig over dood van vader

Deze week staan we bij Allerheiligen stil bij het afscheid dat we moesten nemen van onze geliefden. In "De rotonde" op Radio 2 vertelde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) openhartig over zijn vader, die slechts 27 jaar is geworden. Radiopresentator Peter Van de Veire stond dan weer stil bij het afscheid van zijn oma.

Wintertijd

In de nacht van zaterdag op zondag zijn we overgeschakeld op wintertijd. Dat betekent dat we de klok een uur hebben teruggezet, de nacht duurde dus een uur langer. 's Morgens zal het nu vroeger licht worden, en 's avonds zal het nu een uur vroeger donker zijn. Op zondag 25 maart volgend jaar schakelen we opnieuw over op het zomeruur. In onderstaande video vergelijkt VRT NWS wintertijd met zomertijd. Welk systeem kiezen we het best of laten we ze toch beter beide bestaan?

Videospeler inladen...

81e Boekenbeurs van start

Het begin van de herfstvakantie betekent ook dat de Boekenbeurs in Antwerpen de deuren opent. Wij waren dit weekend bij de opening van de Boekenbeurs en hebben even op een rijtje gezet wat u daar zeker niet mag missen.

Belga

Meest gelezen