Videospeler inladen...

Honderdduizenden  demonstreren in Barcelona tegen onafhankelijkheid van Catalonië

In Barcelona hebben zeker 350.000 demonstranten meegelopen in een grote mars. De deelnemers zijn tegen de onafhankelijkheid van Catalonië en voor de eenheid van Spanje.  De betogers noemden zichzelf "de zwijgende meerderheid", maar die laat nu dus steeds meer van zich horen.

Barcelona is sinds het onafhankelijkheidsreferendum vaak het toneel geweest van onafhankelijkheidsbetogingen. Maar vanmiddag kwamen er  mensen op straat die Catalonië liever binnen Spanje willen houden.

"Volgens de organisatoren waren er ruim 1 miljoen mensen aanwezig op de betoging”, vangt VRT-verslaggever André Vermeulen op in Barcelona. De politie houdt het voorlopig op 350.000 manifestanten.

In de straten van Barcelona scandeerden ze unionistische leuzen, zongen ze liederen zoals "Eviva Espana"  (van de Vlaamse zangeres Samantha). Ook toonden ze voornamelijk Spaanse vlaggen en spotprenten van de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont.

Videospeler inladen...

"Gezond verstand"

Vooraan in de betoging liepen de politici die tegen de onafhankelijkheid van Catalonië zijn: de conservatieve Partido Popular van premier Rajoy, de liberale Cuidadanos en de Catalaanse afdeling van de socialistische partij. Ines Arrimadas, leider van Ciudadanos riep tijdens de mars op tot een herstel van "het gezond verstand en de democratie" in de regio.

Drie weken geleden kwamen de unionisten ook al eens op straat. Maar tot vandaag hielen ze zich opvallend stil. De betogers noemden zichzelf dan ook de zwijgende meerderheid,  “maar ze worden steeds minder zwijgzaam”, zegt André Vermeulen.

Videospeler inladen...

Gesterkt

Vanochtend zag Vermeulen al twee andere pro-Spanje-betoging: één in de haven van Barcelona, bij de schepen waar de leden van de Guardia Civil logeren, en één bij het hoofdkwartier van de Spaanse politie in Barcelona.

“Dat zijn steunbetuigingen aan de beweging die tégen de onafhankelijkheid is van Catalonië”, weet Vermeulen. “Ze laten weer van zich horen omdat ze meer het gevoel hebben dat ze weer meetellen.” Ze voelen zich namelijk gesterkt door de ingreep van de Spaanse regering in Madrid, die de autonomie van Catalonië heeft ingetrokken, nadat de Catalaanse overheid de onafhankelijkheid had uitgeroepen.

Voetbal

Elders in Catalonië, in Girona, was het ook erg spannend. Want daar nam Girona FC het op tegen Real Madrid. Door de actualiteit heeft dit duel ook een sterke politieke lading gekregen. Girona FC heeft op het veld Real Madrid geklopt met 2-1.  

Meest gelezen