Videospeler inladen...

Bendeslachtoffer Linda Van Huffelen, invalide sinds 1983: "Ik heb alleen mijn weduwepensioen, dat is weinig"

"Ergens hoop ik dat het nog uitkomt. Dan zou ik er misschien minder aan moeten denken." Dat zei Linda Van Huffelen, een van de slachtoffers van de Bende van Nijvel, in "De zevende dag". Van Huffelen raakte zwaargewond bij een overval van de Bende en is sindsdien 80 procent invalide. Op veel financiële steun heeft ze nooit moeten rekenen. "Ik heb alleen mijn weduwepensioen, dat is weinig."

Linda Van Huffelen en haar echtgenoot werkten als conciërge bij een textielfabriek in Temse toen de bende er binnenviel in 1983, op zoek naar gesofisticeerde kogelvrije vesten. Haar man overleefde de brutale aanval niet, Linda raakte zwaargewond en lag twee maanden in een coma. Er volgde een lange revalidatie en sindsdien is ze voor 80 procent invalide. Hun twee jonge kinderen lagen boven te slapen toen het gebeurde.

"Ik zat al in de lijkzak. Gelukkig zag een tweede ambulancier nog iets bewegen", vertelt ze in "De zevende dag". "Het is nog altijd hetzelfde. De pijn begint als het kouder wordt. Mijn linkerkant is volledig verlamd." Van de bende-aanval herinnert ze zich maar heel weinig. "Ik zie soms nog mijn man liggen aan de kelderdeur waar ze hem het "genadeschot" hebben gegeven. Dat beeld is blijven hangen."

Wat denkt ze van de nieuwe ontwikkelingen in het dossier? "Dat rakelt alles weer op", antwoordt Van Huffelen. "Vergeten doe ik mijn man nooit, ik kende hem al van mijn 12 jaar." Ze gelooft wel in het spoor dat naar de rijkswacht leidt. "Ik vertrouwde niemand, ook de politie niet. Ik was nooit op mijn gemak als ik verhoord werd."

Videospeler inladen...

"Bijeenkomst was in het Frans te doen"

Regelmatig organiseert de procureur-generaal van Luik informatie-bijeenkomsten voor de slachtoffers. Maar aan de laatste keer dat Van Huffelen die vergadering heeft bijgewoond, heeft ze geen goede herinneringen. "Het was meer in het Frans te doen dan iets anders en er werd maar weinig vertaald. Het was echt niet aangenaam. Het ging te vlug."

Advocaat Peter Callebaut, die een aantal slachtoffers vertegenwoordigt, onder wie Linda Van Huffelen, vertelt dat zijn cliënte een vergoeding heeft gekregen meer dan 25 jaar geleden. "Maar als je dat nu bekijkt, was dat peanuts."

"Ik heb alleen mijn weduwepensioen, dat is eigenlijk weinig. Ik ben 80 procent invalide. Met twee vingers moet ik het doen, je ziet het, dat gaat niet. Ik hoop toch om nog iets te krijgen, een schadevergoeding", zegt Van Huffelen. Ze hoopt ook dat ze ooit zal weten wie de daders zijn. "Ergens hoop ik nog wel dat het uitkomt. Dan zou ik er misschien ook minder aan denken. Ik denk er nog elke dag aan."

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten reageerde op haar verhaal met een oproep om "uitzonderlijk en retroactief een stapje meer te doen voor de slachtoffers".

Videospeler inladen...

Herbekijk hier het volledige debat over de Bende van Nijvel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen