Belga

Bij 1 op de 12 auto's zijn de koplampen niet goed ingesteld

Bij 1 op de 12 auto's zijn de koplampen niet goed afgesteld. Dat blijkt uit tests van automobilistenvereniging VAB. Die waarschuwt nu de wintertijd is ingegaan en het vroeger donker wordt 's avonds.

Bij 1 op de 12 auto's die bij het VAB-Diagnosecentrum gecontroleerd worden, zijn de koplampen verkeerd afgesteld. Dat kan het gevolg van een botsing zijn, maar evengoed geleidelijk aan gebeuren doordat de auto tijdens het rijden kleine schokken te verduren krijgt.

Met de start van het winteruur dit weekend, verloopt de avondspits voor een groot stuk in het donker. Vooral voor voetgangers en fietsers is dat gevaarlijk: onderzoek wijst uit dat er in de eerste weken na de uurwijziging niet alleen meer, maar ook ernstigere ongevallen met voetgangers en fietsers gebeuren tijdens de avondspits.

VAB adviseert dan ook dat kwetsbare weggebruikers zich extra zichtbaar maken in het verkeer met opvallende, kleurrijke kledij en fluovestjes. Maar ook de automobilisten hebben een belangrijke rol door aandacht te hebben voor de kwetsbare weggebruikers en te controleren of alle verlichting goed werkt én correct is afgesteld. Want defecte of verkeerd afgestelde verlichting komt zowel bij oudere als bij nieuwe wagens voor.

Automobilisten kunnen dat zelf testen, zegt Joni Junes van VAB. "Parkeer je voor een muur, op een vlakke ondergrond en kijk of het licht dat schijnt op de muur op dezelfde hoogte komt. Als dat niet het geval is, staat er zeker één lamp verkeerd. We raden dan aan om je lichten te laten afstellen in een garage."

Trouwens kunnen niet alleen zwakke weggebruikers last ondervinden van verkeerd afgestelde koplampen: ze kunnen ook voorliggers verblinden. Bovendien is een verkeerde afstelling van de koplampen een van de belangrijkste redenen om afgekeurd te worden op de autokeuring.

Meest gelezen