AFP or licensors

Waarom uw zondagse croissants tegenwoordig 5 cent meer kosten

U heeft het misschien gemerkt: bij de bakker zijn koffiekoeken en croissants al een tijdje in prijs gestegen. Dat komt omdat de boterprijs op een historisch hoogtepunt staat. In Frankrijk zijn er op sommige plekken zelfs lege winkelrekken door schaarste. Zover zal het bij ons niet komen en binnnenkort mogen we opnieuw een prijsdaling verwachten, zegt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie.

"De boterprijs bedroeg begin oktober 6,5 euro per kilogram. Dat is historisch hoog. Ik heb het nog niet meegemaakt. Een jaar geleden stond de prijs op 3 euro",zegt Debergh. Voor een pakje boter betaal je in de winkel nu een heel stuk meer en gemiddeld is een croissant zo'n 5 cent per stuk duurder geworden.

De hoge boterprijs heeft te maken met vraag en aanbod. Enerzijds is er meer vraag: het verbruik van boter is in Europa met 7 procent gestegen in de laatste 3 jaar. En ook op het wereldvlak is het verbruik aan het stijgen, zo is er bijvoorbeeld in het Midden-Oosten een grotere vraag naar patisserie.

Debergh zegt daarnaast dat boter nu een beter imago heeft als een "authentiek product". En hij verwijst ook naar studies die aantonen dat boter op gezondheidsvlak niet meer risico's oplevert dan margarine.

Schaarste in Frankrijk

Meer vraag dus, maar ook minder aanbod. "Sinds september 2016 zijn melkleveringen in de EU gedaald", zegt Debergh. "Dat betekent minder melkvet, de basis voor boter." Daarnaast is de  productie van room, kaas en volle yoghurt gestegen. Dat zijn eveneens producten op basis van melkvet, waardoor er minder beschikbaar is voor boter.

Van lege rekken en schaarste is er in België geen sprake volgens Debergh. Hij heeft van zijn collega's in Frankrijk gehoord dat er daar op sommige plekken effectief een probleem is, maar dat heeft deels te maken met een focus op de eigen markt. "Frankrijk zet in op een verplichte oorsprongsettiketering. Ze eisen dus meer en meer alleen Franse boter van Franse melk."

De Franse producenten willen bovendien niet meer leveren aan sommige grote ketens omdat ze vinden dat ze een te lage prijs krijgen.

Prijsdaling in zicht

Als gevolg van de stijgende boterprijs is ook de melkprijs gestegen, met 40 procent tegenover een jaar geleden. "Die stijging maakt dat boeren intussen meer melk zijn gaan produceren, wat zorgt voor een correctie van de prijs."

Er is dus beterschap in zicht. Op de industriële markt is de prijs intussen alweer lichtjes gedaald. "De prijs voor de consument loopt wat achter. De verhoging doorrekenen heeft ook een tijdje geduurd. Maar onvermijdelijk zal de prijs ook voor de consument dalen."

Meest gelezen