Videospeler inladen...

De as van de Thaise koning Bhumibol is bijgezet bij zijn voorouders

Op de vijfde en laatste dag van de crematieceremonie zijn de urnen met de as van de overleden koning naar hun laatste rustplaats gebracht. Vanavond eindigt ook de rouwperiode die het land een jaar lang in acht genomen heeft.

Donderdagavond is de kist met het lichaam van koning Bhumibol in een groot houten monument op een plein buiten het koninklijk paleis in Bangkok gecremeerd.

Vandaag is in het paleis een laatste ceremonie gehouden voor de overleden koning. Dat gebeurde in de bij toeristen bekende tempel van de Jade Boeddha en daarna in de troonzaal. De gouden urne met de as van koning Bhumibol is daarna geplaatst in het "Hemelse Verblijf" in het paleis, waar ook de urnen van zijn voorgangers Rama IV, V, VII en VIII staan.

Twee andere urnen met as werden daarna in een grote processie naar twee twee tempels gebracht net buiten het paleis, de Wat Rajabophit en de Wat Bowoniwes Vihara. Die hebben beiden een rol gespeeld in het leven van Bhumibol. In 1956 verbleef hij twee weken in de laatste tempel als een boeddhistische monnik. Veel boeddhistische Thais zijn minstens één keer in hun leven korte tijd monnik of non. Vanochtend heeft een Thais marineschip in de monding van de Chao Phraya, die door Bangkok loopt, de as verstrooid van houten replica's en paviljoenen die op het ogenblik van de crematie ook in brand werden gestoken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Treurende Thais verbaasden de wereld

Thailand heeft dus afscheid genomen van koning Rama IX Bhumibol en vannacht eindigt de rouwperiode die meer dan een jaar geduurd heeft. Veel buitenlanders hebben met verbazing gekeken naar de massale uiting van verdriet door honderdduizenden inwoners van het land en vragen zich wellicht af of die gevoelens oprecht zijn of niet.

Nu wordt Thailand weliswaar geleid door ex-militairen, is er een sterke sociale controle en zijn er strenge wetten op majesteitsschennis. Anderzijds heeft niemand die mensen verplicht om in dergelijk grote aantallen op straat te komen om hun verdriet te uiten, zoals dat wel het geval was in dictaturen zoals Noord-Korea of bij de dood van Mao Zedong in communistisch China.

Los van de traditionele verering van koningen hebben veel Thais nooit een andere koning gekend dan Bhumibol en zagen velen hem als een baken van stabiliteit in een erg instabiele regio. Thailand kende wel politieke chaos en staatsgrepen, maar geen bloedige burgeroorlogen zoals in de buurlanden Myanmar, Cambodja en Laos en heeft de voorbije decennia een opmerkelijke economische opgang meegemaakt. Hoe dan ook is een tijdperk voorbij en voelen veel mensen het aan alsof een deel van hun identiteit verloren is gegaan.

Meest gelezen