Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Minstens 29 doden bij aanslag in Mogadishu, bezetting van hotel afgelopen

Bij een aanslag gisteren bij een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu, zijn zeker 29 doden gevallen, waarvan 12 politieagenten. Daarnaast zijn er ook een dertigtal gewonden. De aanslag is opgeëist door de islamistische terreurgroep Al-Shabaab.

De aanslag vond gisteravond plaats aan het hotel Nasa-Hablod. Nadat een zelfmoordenaar zichzelf en opgeslagen explosieven in een geparkeerde auto aan de ingang van het hotel deed ontploffen,  drongen vijf terroristen het hotel binnen en gijzelden de aanwezigen.

Pas vanmorgen slaagden de veiligheidsdiensten erin de gijzeling die bijna 12 uur duurde,  te beëindigen. Drie aanvallers werden gedood of bliezen zichzelf op, de andere twee werden overmeesterd. Volgens de politie konden nog meer dan 30 mensen uit het gebouw gered worden. Onder hen zouden onder meer een minister en een bekende geestelijke zijn.

Volgens het hoofd van de politie zijn er zeker 29 doden, waarvan 12 politiemensen en zeker 30 gewonden. Het hotel krijgt vaak (internationale) politici, regeringsleiders en zakenlieden over de vloer. In de buurt van het hotel is er enorme schade. Vele auto's zijn beschadigd en van sommige gebouwen staan alleen nog de muren overeind.  De aanslag is opgeëist door de extreem islamistische terreurorganisatie Al-Shabaab.  

Vandaag ontsloeg de Somalische regering op aangeven van de minister van Veiligheid de bazen van de politie en van de veiligheidsdiensten omdat ze er niet in slagen het aanhoudende geweld te stoppen. Twee weken geleden nog kwamen bij een andere aanslag in Mogadishu 350 mensen om toen een vrachtwagen ontplofte in een drukke straat in de Somalische hoofdstad.

Meest gelezen