Videospeler inladen...

Landuyt: "Brugse meisjesbende is deel van groter fenomeen"

De Brugse meisjesbende die de stationsbuurt van de West-Vlaamse hoofdstad onveilig maakt, maakt deel uit van een groter fenomeen. Dat zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) in "De zevende dag". "Bij 15-jarige meisjes is er een strijd ontstaan tussen zij die zich goed voelen en zij die zich niet goed voelen."

Het KTA in Brugge neemt opmerkelijke maatregelen. Doordat een meisjesbende de stationsbuurt van de stad onveilig maakt, wordt er onder meer in het uurrooster geschoven van geviseerde leerlingen. Ouders worden opgeroepen hun kinderen met de auto naar de school te brengen en de school overweegt om zelf te patrouilleren in de buurt.

De noodkreet van de schooldirectie is aangekomen bij de Brugse burgervader die in eerste instantie niet zo blij was met de media-aandacht. "We moeten dit soort zaken discreet aanpakken", was zijn initiële reactie. In "De zevende dag" klinkt het vandaag anders. "Door de media-aandacht was er plots plaats in een instelling voor de hoofdverdachte", zegt Landuyt onder meer.

Volgens hem wijst de informatie van de politie en van de directie van het KTA erop dat de meisjesbende deel uit maakt van een groter fenomeen. "Bij 15-jarige meisjes is een strijd ontstaan tussen degene die zich goed voelen en zij die zich niet goed voelen", zegt Landuyt. "Degene die zich niet goed voelen, vallen de andere aan. We moeten nakijken hoe dit komt."

De directie van het KTA geeft volgens de burgemeester aan dat ze een opvallende stijging van het aantal spijbelaars en van geweld hebben bij de groep 15- à 16-jarigen. Landuyt gaat nu samenzitten met alle Brugse scholen om te kijken of ook zij dergelijke problemen hebben.

Oppositie: “Deze reactie is te soft”

Brugs N-VA-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen Pol Van Den Driessche vindt dat Landuyt te zacht en te traag reageert op het geweld van de meisjesbende aan de stationsbuurt. 

“Ik vind het typisch iets voor de linkerzijde die erg soft reageert op deze zware incidenten. Wij pleiten voor een doortastend optreden, met harde hand. Het eerste wat nu moet gebeuren is wet en orde herstellen en duidelijk zeggen: Dit kan niet. Dit kan nergens."


Meest gelezen