AP Photo/Brynjar Gunnarsson

Krijgt IJsland een nieuwe jonge, linkse en vrouwelijke premier? 

In IJsland verliest de regeringscoalitie haar meerderheid. Mogelijk komt een jonge linkse politica aan het hoofd van het land.  

Het zag er lange tijd goed uit voor de centrumrechtse regeringspartij van premier Bjarni Benediktsson, zijn partij blijft met 25 procent de grootste partij in IJsland. De tweede partij, de Links-Groene Beweging van Katrin Jakobsdottir strandt op 17 procent.  Maar de rechste coalitie van Benediktsson houdt niet genoeg zetels over om opnieuw een regering te vormen. Ook bij de linkse partijen is een coaltie niet meteen evident.

Pedofilieschandaal

Het is nu aan president Johannesson om te beslissen wie als eerste een regering mag proberen vormen. Normaal is dat de grootste partij, de conservatieve Onafhankelijkheidspartij van premier Benediktsson dus. Maar zijn kaarten liggen niet bijzonder goed. Benediktsson kwam in opspraak nadat hij een pedofilieschandaal probeerde te verdoezelen. Daarin had zijn eigen vader het opgenomen voor een veroordeelde pedofiel. Het was meteen ook de aanleiding voor vervroegde verkiezingen.    

Aftredend premier Bjarni Benediktsson
AP Photo/Brynjar Gunnarsson

Als Benediktsson er niet in slaagt een regering op de been te brengen gaat het initiatief naar Katrin Jakobsdottir, de 41-jarige charismatische voorzitster van de Links-Groene Beweging.  Zij kan een van de jongste leiders ter wereld worden. Jakobsdottir wil de opbrengsten van de recente economische boom gebruiken om meer te investeren in gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. IJsland is er sinds de financiële crisis van 2008 economisch weer helemaal bovenop. Dat heeft onder andere te maken met het groeiende toerisme.   

Kandidaat-premier Katrin Jakobsdottir
AFP or licensors
AP Photo/Brynjar Gunnarsson

Meest gelezen