Videospeler inladen...

Madrid: "Puigdemont kan kandidaat zijn bij regionale verkiezingen"

De regering in Madrid roept de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op om in december deel te nemen met de regionale verkiezingen. "Zolang er geen definitieve veroordeling is, kan hij zich kandidaat stellen", zegt een woordvoerder aan Reuters. "Dan kan het Catalaanse volk beslissen of ze het eens zijn met wat er de laatste tijd is gebeurd."

Puigdemont is aan de kant geschoven door Madrid nadat het Catalaanse parlement afgelopen week de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Volgens de regering in Madrid wil dat niet zeggen dat de gewezen minister-president geen kandidaat meer mag zijn in de komende regionale verkiezingen in december. "Zolang er geen definitieve veroordeling is, heeft hij dat recht", zegt woordvoerder Inigo Mendez de Vigo aan Reuters.

De verkiezingen in minder dan twee maanden zijn mee het gevolg van de onafhankelijkheidsverklaring van het Catalaanse parlement, want naast het ontslaan van Puigdemont, heeft Madrid ook dat regionale parlement ontbonden. "Puigdemont heeft nu geen macht meer. Als hij verder wil gaan in de politiek, wat zijn volste recht is, moet hij zich voorbereiden op de komende verkiezingen."

"Ik hoop dat meneer Puigdemont en andere Catalaanse politieke leiders deelnemen aan die regionale verkiezingen", gaat de woordvoerder verder. "Op die manier kunnen de Catalanen zelf beslissen of ze het eens zijn met hoe de zaken de laatste tijd zijn verlopen."

Meest gelezen