Meer dan zestig everzwijnen geschoten tijdens jacht in Hechtel-Eksel

Tijdens een drijfjacht zaterdag aan beide zijden van de Kamperbaan (N73) in Hechtel-Eksel werden volgens burgemeester Jan Dalemans meer dan zestig everzwijnen geschoten. De grote populatie aan everzwijnen vormt een plaag voor de omgeving. Zo veroorzaken de beesten schade in de tuinen van bewoners en op de sportterreinen van het Don Boscocollege.

De jagers konden zaterdag meer dan zestig everzwijnen doodschieten.  Het was voor het eerst dat ze langs de beide kanten van de Kamperbaan een drukjacht hielden. 25 jagers en 25 drijvers namen er aan deel. In het gebied zitten naar schatting tussen de 400 en 800 everzwijnen en dat verklaart volgens burgemeester Jan Dalemans het recordaantal neergeschoten dieren. 

Joggers of wandelaars worden geregeld met de dieren geconfronteerd. "Er gebeuren ook veel aanrijdingen tussen everzwijnen en voertuigen van automobilisten met zware materiële schade tot gevolg. Tijdens de jacht aan beide kanten van de Kamperbaan namen zaterdag 25 jagers en 25 drijvers deel", vertelde de burgemeester.     

Om de drijfjacht op een geslaagde manier te laten plaatsvinden werden de bewoners ook goed ingelicht. Het gebied ligt in militair domein en dat domein was zaterdag niet toegankelijk voor burgeractiviteiten zoals wandelen en paardrijden. Het fietspad Koersel-Hechtel dat door het militair domein loopt, werd gesloten. Op de Kamperbaan was een snelheidsbeperking van kracht, namelijk maximum vijftig kilometer per uur tussen 8 en 17 uur 's avonds.

Maatregelen tegen everzwijnen

Binnenkort komen er nog maatregelen aan de Kamperbaan om de overlast van everzwijnen aan te pakken. "Er komt een afrastering en er zal een wilddetectiesysteem geplaatst worden, zodat automobilisten verwittigd worden als er wild de rijbaan wil oversteken. Zo kunnen de weggebruikers alert zijn," aldus burgemeester Dalemans, die de drijfjacht zaterdag bijwoonde.     

Er zullen op zaterdag 25 en zondag 26 november en zaterdag 23 december nog drijfjachten plaatsvinden

Meest gelezen