Geens (CD&V) reageert op Francken (N-VA) na uitspraak over politiek asiel: "Zaak voor de kern"

"Dit is het soort zaken waar de kern van de regering zich moet over buigen." Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op VTM Nieuws gezegd over de uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over een mogelijk politiek asiel voor de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

Volgens N-VA-staatssecretaris Francken kan Puigdemont in België politiek asiel aanvragen. Puigdemont riskeert in Spanje vervolgd te worden omdat het strafbaar is om je als deelstaat af te scheuren.

België is nog een van de weinige Europese landen waar je ook als Europeaan asiel kan aanvragen. "Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, kunnen in België asiel aanvragen. De minister-president Puigdemont hoort daar ook bij. Dat is puur wettelijk", zei Francken.

Met zijn uitspraken haalt Francken ook de buitenlandse pers, niet alleen omdat het gaat om een diplomatiek gevoelige kwestie, maar ook omdat de woorden van Francken her en der verkeerd werden vertaald en geïnterpreteerd waardoor het leek alsof België
Puigdemont zelf al politiek asiel heeft aangeboden. Dat is voor alle
duidelijkheid niet het geval.

"Dit is het soort zaken waarover de kern van de regering zich moet buigen", zo reageerde minister van Justitie Koen Geens in de studio's van VTM Nieuws. De CD&V-minister pleit ervoor de kwestie "rustig te bekijken".

In een reactie op Twitter zegt Francken dan weer dat het niet hijzelf, noch de kern is die beslissen over asiel, maar het CGVS, het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.

De Croo: "Kalmeren, niet exciteren"

Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo zegt op Twitter dat politiek asiel voor Catalanen niet aan de orde is. Hij benadrukte dat de regering iedereen in Spanje tot dialoog oproept. "Kalmeren, niet exciteren", besluit hij.

Meest gelezen