Videospeler inladen...

Partij Spaanse premier Rajoy: "Vreemd dat Francken Puigdemont asiel aanbiedt en hij dat een Syrisch gezin weigerde"

De Spaanse regeringspartij Partido Popular is woedend over een uitspraak van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) dat de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in ons land asiel kan aanvragen. Madrid interpreteert dat als een aanbod voor asiel.

Esteban Gonzalez Pons, EU-parlementslid voor de conservatieve Partido Popular van premier Mariano Rajoy en ondervoorzitter van de christendemocratische fractie in het Europees Parlement, verwijt Francken (N-VA) dat hij de Europese regels niet respecteert.

In een mededeling schrijft Pons dat het "vreemd is dat een Belgisch politicus nu asiel aanbiedt aan Puigdemont en eerder door een rechtbank in ons land veroordeeld tot een dwangsom werd omdat hij een humanitair visum weigerde aan een gezin uit Syrië".  

Nu is ons land een van de weinige lidstaten in de Europese Unie waar mensen uit andere EU-lidstaten asiel kunnen aanvragen en krijgen en Francken ziet niet in waarom dat ook niet zou kunnen voor Puigdemont als die in Spanje vervolgd zou worden.

Pons vindt het niet kunnen dat Francken of een ander regeringslid in Europa de rechtsstaat in Spanje en het werk en de competentie van de Spaanse rechters in vraag stelt.Staatssecretaris Francken reageerde snel uit de uitval van Pons. "Ik heb die zaak gewonnen", zo verwees hij naar de rechtszaak over het Syrische gezin.

Meest gelezen