Videospeler inladen...

Speurders Bende van Nijvel op zoek naar magneetboot voor zoekacties

Als de band tussen de onlangs gevonden wapens en munitie en de Bende van Nijvel vaststaat, zal het gerecht opnieuw beginnen zoeken in het kanaal Brussel-Charleroi. Alleen willen de speurders dat dan niet doen met duikers, maar met een speciale magneetboot of magnetische dreg. Ons land heeft zo’n boot niet en moet nu een beroep doen op het buitenland.

De analyse van de revolver en de riot gun die door jongeren werden gevonden in het kanaal, is nog volop aan de gang. Een antwoord op de vraag of de wapens gelinkt kunnen worden aan de Bende van Nijvel wordt de komende dagen verwacht.

Als die link vaststaat, wil het parket-generaal geen duikers meer inzetten, omdat dat te moeilijk is voor de scheepvaart. Al het verkeer op het kanaal Brussel-Charleroi moet dan namelijk stilgelegd worden, en daar is een grote kost aan verbonden. Daarom willen de speurders met een speciale boot werken, een zogenoemde “magneetdreg”. Dat is een boot met magneten die voorwerpen uit het water omhoog kan trekken, zelf als die voorwerpen vastzitten in de modder.

Op zoek in het buitenland

Alleen hebben wij zo’n boot niet. Nederland beschikt bijvoorbeeld wel over meerdere magneetboten en daar worden ze gebruikt door het Landelijk Team Onderwaterzoekingen. Dat is een speciaal team dat voorwerpen onder water zoekt. Het parket-generaal heeft nu aan de Belgische politie gevraagd zo’n boot te zoeken. De Nederlanders zeggen alleszins dat zij voorlopig nog geen vraag ontvangen hebben om een van hun boten uit te lenen.

Belgisch surrealisme

Tijdens het debat in "De zevende dag" zorgde de vaststelling dat wij zo’n boot niet hebben alvast voor hevige reacties. De burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese (N-VA), zei: “Ceci n’est pas une enquête pénale. Dit is René Magritte in het strafrecht hé”. “Surrealisme in het kwadraat”, zei  Peter Callebaut, de advocaat die enkele slachtoffers van de Bende van Nijvel vertegenwoordigt, op zijn beurt. Nadat de vondst door de 3 jonge magneetvissers bekend raakte, werd al duidelijk dat zij magneten hadden die krachtiger zijn dan de magneten van de scheepvaartpolitie.

Meest gelezen