This content is subject to copyright.

Trump geeft dan toch het integrale JFK-dossier vrij

Alle documenten over de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy (JFK) worden dan toch openbaar gemaakt. Alleen de namen van wie nog in leven is, zullen onleesbaar worden gemaakt. Dat meldt president Donald Trump op Twitter.

Er is een vervolg in het welles-nietesspelletje over de vrijgave van het dossier van de moord op JFK. Volgens een wet uit de jaren 90 was de vrijgave van de documenten voorzien voor deze week. Zittend president Trump zei eerst dat hij het dossier volledig zou vrijgeven, maar trok "na overleg met de veiligheidsdiensten" zijn staart in. Het dossier werd eerder deze week -grotendeels- vrijgegeven, maar enkele honderden pagina's werden "uit veiligheidsoverwegingen" toch ingehouden.

Op Twitter heeft de Amerikaanse president nu toch weer zijn kar gekeerd. "Na overleg met (red. stafchef) Kelly, de CIA en andere agentschappen ga ik toch alle JFK-documenten vrijgeven. Alleen de namen en gegevens van wie nog in leven is, houden we nog in", klinkt het. De Amerikaanse president doet dit naar eigen zeggen "om alle samenzweringstheorieën definitief te weerleggen". 

Lees verder onder de tweets

Of dat laatste ook effectief zal lukken, is maar zeer de vraag. Er zijn weinig gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis waar zoveel theorieën over de ronde doen als de moord op JFK of het moet de maanlanding zijn. Zo zouden er volgens sommige theorieën meerdere schutters zijn geweest of zou hij door zijn eigen veiligheidsdiensten zijn gedood, om maar enkele op te noemen.

Lees verder onder de foto

President JFK net voor de fatale schoten.
1963 AP

JFK is op 22 november 1963 doodgeschoten terwijl zijn open limousine rond reed door de straten van Dallas. Het onderzoek wees al snel Lee Harvey Oswald (foto onder) aan als de vermoedelijke moordenaar. Oswald is nooit berecht geweest, want ook hij werd enkele dagen later vermoord. Hierdoor is de werkelijke toedracht van de moord op de Amerikaanse president nooit helemaal uitgeklaard. 

Lee Harvey Oswald
1963 AP

Meest gelezen