Premier Bjarni Benediktsson brengt zijn stem uit
AFP or licensors

Partij van premier blijft de grootste in IJsland, maar moeilijke regeringsvorming in het verschiet

De Onafhankelijkheidspartij van de huidige premier Bjarni Benediktsson blijft duidelijk de grootste in IJsland. Met meer dan de helft van de stemmen geteld, stevent de partij af op zo'n 25 procent. Er ligt echter een moeizame regeringsvorming in het verschiet: geen van de andere partijen lijkt bereid om met de liberaal-conservatieve partij in een regering te stappen en ook een linkse coalitie behaalt geen meerderheid.

Er waren 248.502 kiezers opgeroepen om hun stem uit te brengen bij de parlementsverkiezingen, de tweede stembusgang in een jaar tijd. Er zijn nog geen cijfers beschikbaar over de opkomst, maar met ruim de helft van de stemmen geteld kan de Onafhankelijkheidspartij rekenen op zo'n 25 procent van de stemmen, 4 procentpunten minder dan bij de verkiezingen in 2016.

De partij van Benediktsson blijft daarmee wel de grootste, maar zal het erg moeilijk hebben om een coalitie te vormen. Ook een coalitie van de Links-Groene partij (16,9 procent; +1,0 procent), de Sociaaldemocratische Alliantie (13,0 procent; +7,3 procent) en de Piratenpartij (9,1 procent; -5,4 procent) lijkt niet mogelijk. De partijen hebben volgens de voorlopige resultaten samen niet genoeg zetels voor een meerderheid in het 63-koppige parlement.

Opmerkelijk is de opgang van de kersverse Centrumpartij (9,6 procent), die in september 2017 werd opgericht na interne conflicten binnen de Progressieve Partij (9,9 procent; -1,6 procent).

De parlementsverkiezingen in IJsland werden opnieuw uitgeschreven nadat de liberale partij Heldere Toekomst (Bjort Framtíd) de coalitie met de conservatieve Onafhankelijkheidspartij en het liberale Hervorm (Vidreisn) opblies, omdat de vader van premier Benediktsson zich bij het ministerie van Justitie garant had gesteld voor een man die in 2004 tot 5,5 jaar cel was veroordeeld wegens seksueel misbruik van diens stiefdochter.

De coalitiepartnerrs van Benediktsson betalen een zware tol. Heldere Toekomst verliest volgens de voorlopige resultaten al haar zetels (1,1 procent; -6,1 procent) en ook Hervorm moet inboeten (6,9 procent; -3,6 procent).  

Katrin Jakobsdottir van de Links-Groene partij
AFP or licensors

Meest gelezen