Wilders en Dewinter zien "islamsafari" in Molenbeek niet als provocatie: "Het gaat absoluut door"

De geplande uitstap van de Nederlandse anti-islampoliticus Geert Wilders en Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter naar Molenbeek komende vrijdag gaat zeker door. Dat zeggen beide controversiële politici in een dubbelinterview met De Zondag. Ze spreken tegen dat het hen met de "islamsafari" (een term van Dewinter) enkel te doen is om te provoceren.

Dewinter kondigde eind september aan dat zijn Nederlandse collega Geert Wilders hem gevraagd had om een rondleiding te geven in Molenbeek. De zogenoemde "islamsafari" is een "wandeling langs de plaatsen in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering". Volgens Dewinter wil Wilders met eigen ogen zien hoe het eraan toe gaat in wat ze allebei de "jihadhoofdstad van Europa" noemen.

"Safar is het Arabische woord voor reis. Geert en ik gaan een reisje maken door Molenbeek en Brussel, door die wijken die bezet zijn door de islam. Wat is de realiteit in Molenbeek? Dat Arabisch de spreektaal is, dat de moskee het stadhuis vervangen heeft en de imam de burgemeester. Dat is de provocatie, maar de buitenwereld mag het niet weten", zegt Dewinter in De Zondag.

"Hoe kan onze uitstap een provocatie zijn? Molenbeek is van de Belgen, niet van hén", vult Wilders aan. Ik heb Molenbeek eens vergeleken met Gaza, maar misschien is Raqqa (het voormalige bolwerk van IS in Syrië, red.) een betere vergelijking. Alleen is Molenbeek nog niet bevrijd. Vindt u het normaal dat een volksvertegenwoordiger zich moet excuseren omdat hij in eigen land een wandeling maakt? We zouden elke week zo'n wijk moeten doen."

De uitnodiging van Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD) om gids te zijn in Molenbeek, slaat Dewinter af. "Wij gaan hier niet op in. Anders wordt het weer een multiculturele, politiek correcte trip. Dat heeft geen enkele zin." De burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans (MR) heeft vrijdag aangekondigd dat ze het bezoek van Dewinter en Wilders "met alle nodige maatregelen" zal proberen te verhinderen.

Meest gelezen