Video player inladen...

Antwerpse burgemeester De Wever kondigt samenscholingsverbod van een maand af in Brederodewijk

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft een plaatselijk samenscholingsverbod van een maand afgekondigd in de Brederodewijk. In die omgeving kwamen gisteravond opnieuw een honderdtal relschoppers op straat, vrijdag vond er ook een grote vechtpartij plaats.

De burgemeester heeft een plaatselijk samenscholingsverbod van een maand afgekondigd in de Brederodewijk "om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen". Het verbod geldt tot de volgende gemeenteraad. Elf inrichtingen van waaruit relschoppers hebben geopereerd, moeten gedurende een week om 19.30 uur sluiten. Die sluiting zou zo vlug mogelijk moeten ingaan. Gisteravond laat had De Wever al beslist om een samenscholingsverbod van minstens een week uit te vaardigen.

"Ik veroordeel ten strengste hoe een buitenlands conflict geïmporteerd wordt en het gemak waarmee grote groepen relschoppers denken gebruik te kunnen maken van geweld tegen personen en eigendommen", zegt De Wever. "Zij zullen daar niet in slagen en wij zullen daar zeer hard tegen blijven optreden, want dat gedrag staat haaks op de vrijheid van meningsuiting die wij in onze stadsgemeenschap koesteren. Die vrijheid vereist respect voor elkaar. Ongeacht persoonlijke overtuiging of afkomst." 

Aangezien het bij de rellen niet om een "marginale minderheid" gaat, zal de burgemeester ook de Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse gemeenschappen "zo snel mogelijk" aanspreken." "Ik zal met hen bekijken hoe zij kunnen bijdragen om aan deze spanningen een einde te stellen."     

Tot slot spreekt De Wever ook zijn steun ook voor de Antwerpse politie. "Ik wil benadrukken dat ik een enorm ontzag heb voor de inzet van onze veiligheidsdiensten en het professionalisme van onze bemiddelingsteams op het terrein. In naam van alle Antwerpenaren bedank ik hen voor hun inspanningen."

Meest gelezen