Video player inladen...

"Bij N-VA dacht men ongestraft het nationalisme te kunnen botvieren in Catalonië, dat komt nu als boomerang terug"

Politiek journalist Ivan De Vadder ziet in de aanwezigheid van de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont in ons land een probleem voor de federale regering. De Vadder leest de uitspraken van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) over politiek asiel als een uitnodiging aan het adres van Puigdemont. 

Afgelopen weekend tekende Francken op dat de afgezette Catalaanse regeringsleden in ons land politiek asiel zouden kunnen aanvragen. De staatssecretaris uitte bovendien twijfels of Puigdemont wel een eerlijk proces zou kunnen krijgen in Spanje.

Nog geen twee dagen later is Puigdemont in België aangekomen. "Je kan je echt wel afvragen of wat in het weekend gebeurd is toch niet een uitnodiging geweest is van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Wat men bij de N-VA ook bewere", zegt Ivan De Vadder in "Terzake".

Volgens De Vadder zit er nu een diplomatiek conflict aan te komen met Spanje als Puigdemont hier inderdaad asiel gaat aanvragen en in het geval ons land moeilijk gaat doen over een uitlevering. Maar ook binnen de Belgische regering veroorzaakt de kwestie ergernis.

"Deze regering is een verstandshuwelijk tussen vier partijen waarbij een van de afspraken is: geen communautaire evoluties. Vijf jaar lang standstill. Bij de N-VA heeft men dan gedacht: "In Catalonië kunnen we ongestraft het nationalisme gaan botvieren". Je ziet dat dat nu als een boomerang terugkeert naar ons land en binnen de regering waar iedereen perfect weet dat de N-VA een totaal andere mening heeft dan de andere regeringspartijen. Die spanning is permanent aanwezig."

Oppositiepartijen Groen en SP.A vragen intussen dat de regering uitleg komt geven in de  Kamer. "De premier is vandaag opvallend stil gebleven en heeft staatssecretaris Francken afgelopen weekend al teruggefloten. Hoe vaak kan je dat nog doen. Als de premier iets wil doen, zal hij dat krachtig naar buiten moeten brengen. En dan is dat bijvoorbeeld in het Parlement waar hij zijn regering verdedigt."

Meest gelezen