"Signalen van staatssecretaris Francken gaven het gevoel alsof Puigdemont welkom zou zijn"

Volgens professor internationaal recht Jan Wouters (KU Leuven) is het "wellicht geen toeval" dat de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont naar ons land onderweg zou zijn. "Er zijn in het weekend al de signalen geweest van onze staatssecretaris. En dat geeft het gevoel alsof hij welkom zou zijn", stelt Wouters in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Professor Wouters legt op die manier een verband tussen de komst van Puigdemont en de uitspraken van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) dat de afgezette Catalaanse regeringsleider in ons land politiek asiel zou kunnen aanvragen.

Volgens Wouters mogen we er "zeker van zijn dat dit met argusogen gevolgd wordt" in Spanje zelf. "Ik lees dat Puigdemont hier advocaten en bepaalde politici zou spreken. Als het advocaten zijn, dan vermoed ik dat dat misschien toch iets te maken zou kunnen hebben met een mogelijke asielaanvraag", denkt Jan Wouters.

Zo'n asielaanvraag kan in ons land ook voor een inwoner van de Europese Unie dankzij een uitzondering die ons land als enige bedongen heeft bij het Europese verdrag van Amsterdam. "Voor alle andere lidstaten geldt dat zij ervan uitgaan dat zo'n asielaanvraag manifest ongegrond zal zijn, omdat we ervan uitgaan dat alle lidstaten de grondrechten respecteren. Dat is een vorm van wederzijds vertrouwen."

In het geval van zo'n asielaanvraag door Puigdemont zal de gewone procedure moeten worden doorlopen. "Onze regering staat op zich los van die asielprocedure", aldus Wouters. "Het dossier zou voor het Commissariaat-Generaal komen dat onafhankelijk werkt. Maar het spreekt voor zich dat het politieke en diplomatieke klimaat tussen Spanje en België waarschijnlijk naar een dieptepunt zou gaan."

We zijn langzamerhand aan het afglijden naar een diplomatieke rel tussen ons land en Spanje. 

Professor internationaal recht Jan Wouters

Meest gelezen