Video player inladen...

Twee vrouwen gered na 6 maanden ronddobberen op zee

Twee Hawaïaanse vrouwen die maandenlang op de Stille Oceaan hebben rondgedobberd in hun zeilboot, hebben vandaag voor het eerst voet aan land gezet op een Amerikaanse militaire basis in het zuiden van Japan. De vrouwen werden vorige week samen met hun twee honden gered, op zo'n 1.450 kilometer ten zuidoosten van Japan. 

Jennifer Appel en Tasha Fuiava waren op 3 mei vertrokken uit Honolulu met hun 15 meter lange zeilboot "Sea Nymph", voor wat een 18-daags reisje naar Tahiti moest worden. Tijdens de reis brak er echter een zware storm uit, waardoor de motor van het schip werd vernield en de mast zwaar beschadigd raakte. De vrouwen trachtten nog om terug te varen met hun gehavende boot, maar dreven steeds verder af van hun koers. Gedurende 98 dagen stuurden ze tevergeefs noodsignalen uit, terwijl ze doelloos ronddreven op zee.

Na bijna zes maanden ronddobberen op de Stille Oceaan werden de twee vrouwen afgelopen dinsdag opgemerkt door een Taiwanese vissersboot. Ze waren intussen duizenden kilometer van hun koers afgeweken en zaten bijna door hun voedselvoorraad heen. Vanop de vissersboot wist een van de vrouwen een noodsein uit te sturen naar het Amerikaanse marineschip USS Ashland, dat hen de volgende dag samen met hun honden kwam oppikken. De vrouwen waren dolgelukkig toen ze het schip zagen naderen. "Ik kon wel huilen, zo gelukkig was ik. Ik wist dat we zouden leven", getuigde een van hen aan persagentschap AP.

De "Sea Nymph" werd noodgedwongen achtergelaten op zee. De vrouwen hopen wel dat hun zeilboot binnenkort zal gevonden worden, zodat ze hem kunnen herstellen. En zo niet, dan willen ze een "onzinkbare en onbreekbare boot" bouwen, om opnieuw koers te zetten naar Tahiti, aldus een van de vrouwen. "Ik denk dat het een fantastische reis zou zijn voor komende lente." 

Meest gelezen