Hoe kunt u de digitale erfenis van een dierbare beheren?

Bij het overlijden van een dierbare moeten we tegenwoordig niet alleen rekening houden met de nalatenschap. Ook de virtuele identiteit van iemand houdt op te bestaan. Hoe pak je dat best aan? En hoe geraak je aan een belangrijke mail in de mailbox van een overledene?

Microsoft, Google, Apple, Facebook, Twitter, Instagram en zelfs Linkedin: allemaal bieden ze toegang tot de account van een overledene. Indien gewenst, is het zelfs mogelijk om de account te verwijderen.  

Facebook biedt herdenkingspagina aan

Zoals alle technologiebedrijven vindt Facebook de privacy van de gebruiker heel belangrijk. U kunt dus niet zomaar de gegevens, zoals bijvoorbeeld het paswoord,  van iemand krijgen. Bij een overlijden krijgt u als nabestaande geen paswoord, maar wel toegang tot de account van de persoon in kwestie.

U kunt ervoor kiezen om de account te laten verwijderen. Dit gebeurt volgens een strikte procedure. U moet bewijzen dat u naaste familie bent van de overledene door een volmacht of geboortebewijs. Daarnaast moet u ook een overlijdensakte indienen. De account - dus alle foto's en posts van de overledene - worden dan op uw vraag verwijderd van Facebook.

Op de herdenkingspagina wordt de naam van de overledene voorafgegaan met "Ter nagedachtenis van"

U kunt ook kiezen om van de pagina van de overledene een herdenkingspagina te maken.  Facebook biedt deze mogelijkheid aan zodat de pagina een plek wordt waar familie en vrienden kunnen "samenkomen om herinneringen te delen aan de overleden persoon."

Op de herdenkingspagina wordt de naam van de overledene voorafgegaan met "Ter nagedachtenis van". De inhoud van de pagina blijft gewoon bestaan.  

Wie de afhandeling van de account doet, krijgt van Facebook toegang tot de pagina. Zo kunt u dan bijvoorbeeld vriendschapsverzoeken accepteren, berichten posten en de profielfoto wijzigen. U moet als "contactpersoon" wel ouder dan 18 zijn.  

Google houdt het simpel

U kunt ook de Google-account - Gmail, YouTube, Google Drive -  van een overledene laten verwijderen. Als naast familielid of juridisch vertegenwoordiger moet u Google daartoe de opdracht geven. U vult een formulier in en na enkele dagen is de procedure afgehandeld. 

Wie een Google-account heeft kan ook bij leven "inactiviteitsvoorkeuren" invullen. Hier bepaalt u welke stappen Google mag nemen als uw account niet gebruikt wordt. Standaard staat dat op drie maanden. Een maand voordat deze tijd verstreken is, krijgt u een mail. Daarnaast kunt u iemand toegang geven tot uw e-mail en andere diensten van Google zoals Google Drive.

Microsoft Nabestaanden Proces zorgt voor snelle afhandeling

De afhandeling van de virtuele identiteit bij Microsoft - hotmail.com, live.com, msn.com, outlook.com -  is niet anders. Als u een overlijdensakte voorlegt, zal Microsoft de account verwijderen. Net zoals bij Google dient de overlijdensakte in het Engels te zijn en neemt de procedure een aantal dagen in beslag.

Maar wat als u een belangrijke mail, of bijlage in de Hotmail-account van de overledene nodig hebt? Microsoft zal u dan de gegevens op DVD bezorgen, nadat u heel wat informatie gegeven hebt over de account, zoals het e-mailadres, wanneer de e-mail is aangemaakt, wanneer de account voor de laatste keer is geopend.

Let wel op: ook hier worden paswoorden niet gegeven. U krijgt als nabestaande enkel toegang tot de account.

Anderen hanteren hetzelfde principe

Wat met Linkedin, Twitter, Pintrest en Instagram? Zij hanteren hetzelfde principe als de anderen. De account kan gedeactiveerd worden, als u een overlijdensakte (in het Engels) voorlegt en een Engels onlineformulier invult. Instagram, eigendom van Facebook, biedt wel de mogelijkheid om een "in memoriam" pagina van de overledene te behouden.

Meest gelezen