Video player inladen...

40-tal aanhoudingen en 4 gewonden bij nieuwe rellen in Antwerpse Brederodestraat

Bij nieuwe rellen in de omgeving van de Brederodestraat in Antwerpen zijn in totaal een veertigtal personen bestuurlijk aangehouden. Daarnaast werden twee mensen gerechtelijk aangehouden voor illegale wapendracht. Vier personen, onder wie een inspecteur van de Antwerpse politie, raakten gewond. Twee van hen werden naar het ziekenhuis gebracht.

De eerste incidenten begonnen in een café in de Brederodestraat. Volgens sommige Turkse buurtbewoners waren provocaties van de  aanhangers van de Koerdische beweging PKK de aanleiding voor de rellen. De Koerdische organisatie NavBel heeft het over georganiseerd geweld tegen Koerdische burgers en handelszaken.

Leden van het bemiddelingsteam werden belaagd door een honderdtal mensen. Vrij snel konden de opgetrommelde politiemachten de situatie onder controle krijgen. Eén politieman liep daarbij wel verwondingen op en werd naar het ziekenhuis gevoerd.  

Hoewel de situatie dan even onder controle leek te zijn, verstoorden de relschoppers vanaf 22 uur opnieuw de rust. Ze gingen de politie te lijf met stokken, metalen staven en zelfs brandbommen.  Er was ook sprake van vuurwapenvertoon, maar dat kan de politie niet met zekerheid bevestigen.  Wel is er een softgunwapen gevonden. 

Intussen kondigde de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) een plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week af in de Brederodewijk, om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen.

Eens de situatie rond de Brederodestraat weer onder controle was, bleef de politie nog enkele uren patrouilleren in de omgeving om het samenscholingsverbod op te volgen.  Verschillende groepjes schonden het verbod waardoor de politie de betrokkenen bestuurlijk heeft aangehouden.

Vorige vrijdag was er op dezelfde plek al een zware vechtpartij tussen Turkse buurtbewoners en aanhangers van de Koerdische beweging PKK.

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen