Video player inladen...

Catalaanse leiders aangeklaagd voor rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld

Spanje gaat de Catalaanse leiders die de onafhankelijkheid van Catalonië uitriepen voor de rechter brengen voor rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld. Dat heeft de Spaanse openbaar aanklager gezegd tijdens een persconferentie in Madrid. De straffen kunnen oplopen tot 30 jaar gevangenis.

De Spaanse openbaar aanklager vraagt twee rechtszaken, tegen de Catalaanse regering en sommige leden van het Catalaanse parlement. Ze worden aangeklaagd voor rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld. Ze kunnen daarvoor tot 30 jaar cel krijgen.

De aanklacht is gericht tegen onder anderen de Catalaanse leider Puigdemont, zijn kabinetsleden en de voorzitter van het parlement. Volgens openbaar aanklager Jose Manuel Maza hebben zij "een institutionele crisis gecreëerd die culmineerde in de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring en een totale minachting van onze grondwet op 27 oktober".

Hij vraagt de rechters om de Catalaanse politici op te roepen om te getuigen en zal hen vragen om preventieve maatregelen te nemen. Of die maatregelen inhouden dat de bestuurders worden gearresteerd en naar de gevangenis gestuurd, maakte hij niet duidelijk.

Puigdemont nog niet gesignaleerd, is hij in Brussel?

De afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont werd vandaag nergens gesignaleerd. Hij verspreidde vanmorgen via Instagram wel een foto van de binnenkoer van het regeringsgebouw, maar van wanneer die dateert, valt niet op te maken.

Intussen raakte bekend dat hij op weg is naar Brussel. Puigdemont zou hier advocaten en politieke vertegenwoordigers ontmoeten.

Ambtenaren gewoon aan het werk gegaan

Botsingen tussen ontslagen bestuurders of ambtenaren met regeringsvertegenwoordigers uit Madrid zijn vanmorgen uitgebleven. De meeste ambtenaren zijn gewoon aan het werk gegaan onder het nieuwe Spaanse bestuur.

Het ontbonden Catalaanse parlement heeft de wekelijkse vergadering morgen opgeschort. 

Meest gelezen