http://closertovaneyck.kikirpa.be/

Closer to Van Eyck, ontdek de nieuwe website

Vandaag start de nieuwe website "Closer to Van Eyck", een initiatief van het het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en de Getty Foundation. Bedoeling is om nieuwe beelden van de conservatie en restauratie te bekijken. De bezoeker van de website kan inzoomen op details, en dat is bijzonder verhelderend.   

In 1432 werkten de broers Jan en Hubert van Eyck het veelluik 'Het Lam Gods" af, een van de allerbelangrijkste kunstwerken uit de geschiedenis. "Het Lam Gods" is een complex veelluik op eiken panelen, dat normaal in de Sint-Baafskathedraal in Gent hangt, uitgezonderd het paneel van "de Rechtvaardige Rechters" dat in de jaren dertig gestolen werd. Op dit ogenblik loopt er een groot en duur restauratieproject, dat via de opgefriste website "Closer to Van Eyck" gevolgd kan worden. Een paar panelen van het veelluik zijn volledig gerestaureerd en hangen al zowat een jaar in de speciale kapel in de kathedraal.

http://closertovaneyck.kikirpa.be/

Nog dichter bij het genie

De Getty Foundation is erg tevreden over de opgefriste website. "De nieuwe documentatie brengt ons dichter bij het genie van de kunstenaars, en is een ware streling voor het oog", zegt Deborah Marrow van de Getty Foundation. De website brengt elke stap van de conservatie in beeld met state-of-the-art fotografie. Iedereen kan de beelden bekijken in zichtbaar licht, infrarood, radiografie en reflectografie. In mensentaal: de beelden zijn scherper en hoger in resolutie dan ooit. Er is een tijdslijn met sleutelmomenten in de restauratie, en beelden voor, tijdens en na die  simultaan verschijnen. De zoomfunctie gaat tot microscopisch niveau, in 100 miljard pixels. Jammer dat Jan en Hubert het niet meer meemaken.  

Meest gelezen