Protest tegen Kabila eist mensenlevens in Congo

De vlam slaat opnieuw in de pan in de Democratische Republiek Congo. Verschillende burgerbewegingen hadden opgeroepen tot protest tegen president Kabila. Vanmorgen zijn daar al doden bij gevallen in de oostelijke stad Goma, een haard van verzet.

 

Verschillende straten van Goma liggen vanmorgen vol met grote brokken vulkaansteen. Er zijn ook barricades opgericht. De burgerbewegingen hadden opgeroepen tot een vreedzame betoging om het aftreden van President Kabila te eisen VOOR eind dit jaar. Dan zouden er verkiezingen moeten komen. In verschillende steden in Congo is de oproep gevolgd. Mbuji-Mayi, Kisangani en Mbandaka zijn vanmorgen "dode steden". 

Maar bij confrontaties tussen betogers en  politie in de oostelijke stad Goma is het protest op geweld uitgedraaid.  Woedende betogers hebben een overheidskantoor in de wijk Majengo in brand gestoken. De politie heeft met scherp geschoten. Volgens de laatste berichten zijn er 4 betogers gedood en minstens 1 politieagent. 

AFP or licensors

Uitspraken van Nikki Haley waren het vuur aan de lont

De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, heeft net een bezoek gebracht aan Congo. Ze sprak er met president Kabila en met de voorzitter van de Onafhankelijke Kiescommissie, Corneille Nangaa . Haley zei dat ze niet zou toelaten dat de verkiezingen vertraging oplopen , dat de stem van het volk moet worden gehoord

Volgens waarnemers hebben de uitspraken van Haley de gemoederen verhit. Wat wellicht ook meespeelt is het feit dat Congo is verkozen tot lid van de VN-Mensenrechtenraad. Net nu heeft het VN-Bureau voor de Mensenrechten in Congo (BCNUDH) een sterke toename vastgesteld van het aantal mensenrechtenschendingen in het land: 644 inbreuken in september tegenover 441 in augustus, dat is bijna een verdubbeling.  Gewapende groepen zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van 134 mensen. Maar het Bureau wijst ook de Congolese ordediensten met de vinger. Die zouden 82 personen zonder proces hebben terechtgesteld.

Meest gelezen