VS pakt tweede verdachte op van aanval op consulaat in Benghazi

Amerikaanse troepen hebben in Libië een tweede verdachte opgepakt van de aanval op het Amerikaans consulaat in Benghazi in 2012. Dat heeft president Donald Trump vandaag bekendgemaakt. Bij die aanval verloren vier mensen het leven, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens.

"Op mijn bevel heeft de VS gisteren Moestafa al-Imam opgepakt in Libië", meldde president Trump vandaag in een officiële mededeling. "Dankzij deze succesvolle operatie zal al-Imam voor een Amerikaanse rechtbank verschijnen, voor zijn vermeende rol in de aanval in Benghazi, op 11 september 2012", klonk het nog. Welke rol al-Imam precies speelde in de aanval, of wat hem ten laste wordt gelegd, werd niet gespecificeerd. 

"We zullen onze inspanningen verder zetten om de daders van die vreselijke aanvallen te identificeren, en hen voor het gerecht te brengen", stelde Trump verder. Een andere Libiër, Ahmed Abu Khattala, wordt momenteel in Washington berecht voor zijn betrokkenheid bij de aanval, drie jaar nadat hij door Amerikaanse speciale troepen werd gevangengenomen en naar de VS werd overgebracht. 

In de nacht van 11 op 12 september 2012 werd het Amerikaanse consulaat in Benghazi bestormd door gewapende leden van de militie Ansar al-Sharia.  Libië was op het moment van de aanval in een complete chaos gestort, nadat het regime van kolonel Kadhaffi was verdreven. Hilary Clinton was toen minister van buitenlandse zaken en kreeg in het parlement de verantwoordelijkheid voor het gebrek aan veiligheidsmaatregelen.

Meest gelezen