Francken volgens de Spaanse pers: "Geabonneerd op het schandaal"

Met zijn uitspraken over mogelijk asiel voor de afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont heeft Theo Francken kwaad bloed gezet in Spanje. In verschillende Spaanse kranten komt Francken ter sprake -zijn uitspraak, maar ook de politicus zelf. "Geabonneerd op schandalen", zo wordt hij getypeerd, maar ook zijn "neonazivriendschappen" duiken op.

Met zijn uitspraak heeft staatssecretaris voor Asiel en MigratieTheo Francken (N-VA) afgelopen weekend de internationale pers gehaald. In de Spaanse media werd er uitgebreid op ingegaan. De kranten becommentariëren niet alleen de uitspraak zelf, maar situeren ook de man die ze deed, Theo Francken.

Polemisch profiel op de sociale media

El País

"Francken is een van de hardste leden van de Belgische regering als het gaat over de komst van vluchtelingen en migranten. Sommige van zijn uitspraken zijn als xenofoob bestempeld", schrijft de grootste Spaanse krant El País.

"Hij behoort tot de N-VA, de grootste partij van België, die een sterk nationalistisch karakter heeft, maar die tegenwoordig achter het confederale model staat en geen aanhanger is van een volksraadpleging in Vlaanderen, het rijkste deel van het land. "Ik heb een persoonlijke mening, maar ik wil de regering niet in de problemen brengen", zei hij toen hem na het Catalaanse referendum werd gevraagd naar de mogelijkheid of België een onafhankelijk Catalonië zou erkennen."

"Zondag heeft hij die schijnbare voorzichtigheid laten varen, die niet overeenstemt met zijn polemische profiel op de sociale media, waarvan hij vaak gebruik maakt."

Voor hij deel uitmaakte van de regering, woonde hij regelmatig de Catalaanse feestdag bij

El Mundo

"Francken, prominent lid van nationalistisch rechts, heeft zijn sympathieën voor onafhankelijkheidsstreven nooit onder stoelen of banken gestoken, thuis en in Catalonië. Voor hij deel uitmaakte van de regering, woonde hij jarenlang regelmatig de Catalaanse feestdag bij", schrijft de op één na grootste krant El Mundo.

"Hij irriteerde Madrid al toen hij op 1 oktober (de dag van het referendum) de Europese instellingen aanviel omdat hij hun stilte over de aanpak van de politie onaanvaardbaar vond". El Mundo somt nog enkele andere tweets van Francken over de gebeurtenissen in Catalonië op. "Dit type boodschappen, en de ambiguïteit van premier Michel leidde bijna tot een diplomatieke rel."

Geabonneerd op het schandaal

El Periódico

"De Belgische staatssecretaris die Puigdemont asiel aanbiedt maar dat weigerde aan een Syrische familie", zo luidt de titel in de Catalaanse krant El Periódico, die daarmee verwijst naar de kritiek van het Spaanse Europarlementslid Esteban Gonzalez Pons. De visumrel wordt in de krant uitgelegd.

"Het is niet de eerste keer dat Francken controverse uitlokt", schrijft de krant. "In oktober 2014 vroegen verschillende partijen zijn ontslag nadat aan het licht was gekomen dat hij aanwezig was op het verjaardagsfeest van een beruchte activist van extreemrechts die lid was van een Belgische politieke partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's". De krant verwijst naar het feest voor de 90e verjaardag van Bob Maes, waarop Theo Francken en Ben Weyts aanwezig waren. Bob Maes was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van het VNV en richtte na de oorlog de Vlaamse Militanten Orde (VMO) op.

"Daarenboven hebben zijn tweets en Facebook-posts met homofobe en xenofobe inhoud nog andere schandalen veroorzaakt in België", voegt El Periódico er nog aan toe. "Geabonneerd op het schandaal", zo omschrijft de krant Francken in een titel.

De neonazivriendschappen van de staatssecretaris die asiel aanbiedt aan Puigdemont

El Confidencial

Naar het omstreden verjaardagsfeest verwijst ook de Spaanse online krant El Confidencial uitgebreid. Onder de titel "De neonazivriendschappen van de staatssecretaris die asiel aanbiedt aan Puigdemont" schetst de krant een scherp portret van Francken.

De krant noemt hem ook "verslaafd aan de sociale media", en rakelt een Facebookcommentaar van Francken uit 2011 op. Hij postte toen een artikel van The Economist dat ging over de bijdrage van immigratie aan de westerse economieën, en schreef erbij dat hij zich weinig kon voorstellen bij de meerwaarde van de Marokkaanse, Congolese of Algerijnse diaspora. "In België zijn de meeste immigranten van Marokkaanse of Turkse origine, en er is ook een groot aantal Congolezen", voegt de krant eraan toe.

Meest gelezen