Geen verrassing in Kenia: Uhuru Kenyatta wint met 98,2%

Oppositieleider Raila Odinga had zich teruggetrokken en aan zijn aanhangers gevraagd om niet te gaan stemmen. Daarmee protesteerden ze tegen de 'verkiezingsfraude door de kiescommissie', zoals de oppositie het noemt. Maar de kiescommissie stelde vandaag dat de verkiezingen van vorige week democratisch en transparant verlopen zijn, zelfs al was er maar een opkomst van 38,8%.

De Keniaanse presidentsverkiezingen van 26 oktober waren er gekomen omdat de eerste uitgave, die van 8 augustus, ongeldig verklaard was door het Hooggerechtshof. Precies vanwege gesjoemel met de uitslagen door ... de kiescommissie. Bij de verkiezingen van 8 augustus was er een opkomst van 79% en won Uhuru Kenyatta met 54%.

Oppositieleider Raila Odinga had klacht ingediend tegen het verloop van die verkiezingen en eiste diepgaande hervormingen van de kiescommissie. Die kwamen er niet en daarom trok hij zijn kandidatuur weer in.   

Alweer rellen

De nieuwe verkiezingen kwamen er toch maar ook de protesten in de oppositiegezinde wijken van de hoofdstad Nairobi en vooral in de westelijke stad Kisumu, waar Odinga vandaan komt. Bijna 10% van de stembureau's bleef gesloten. Sinds afgelopen donderdag vielen er zeker negen doden.

Raila Odinga vraagt nu alweer nieuwe verkiezingen maar of zijn oproep gehoor zal vinden is hoogst onzeker. Alvast de kiescommissie lijkt zich vandaag aan de kant te scharen van de (herkozen) president Kenyatta, door de uitslag officieel af te kondigen.

Politieke impasse

Het is nu de vraag of Uhuru Kenyatta erin zal slagen om in deze omstandigheden weer rust te brengen in de belangrijkste economie van Oost-Afrika. Met bijna de helft van de bevolking die in augustus nog tegen hem gestemd heeft wordt het niet gemakkelijk om de onderhuidse tegenstellingen te overstijgen. Want zoals in vele Afrikaanse landen werd ook in Kenia nog altijd zeer etnisch gestemd. De Kikuyu waar Kenyatta toe behoort vormt de grootste etnie (met ongeveer een kwart van de Keniaanse bevolking), terwijl de Luo (van Raila Odinga) amper half zo groot is.

Pas als aangepaste democratische systemen in Afrika de etnische tegenstellingen kunnen doen vervagen, zal er echte politieke rust komen.

Maar dat is ook in Kenia nog lang niet het geval.

Meest gelezen