Video player inladen...

Hoeveelheid CO2 in atmosfeer stijgt sneller dan ooit

De concentratie van koolstofdioxide is in 2016 sterk gestegen. Dat meldt de Wereld Metereologische Organisatie (WMO). De stijging was vorig jaar opvallend sterker dan de afgelopen jaren. "Dit toont aan dat we nog altijd niet goed bezig zijn", zegt weerman Frank Deboosere, die evenwel niet verbaasd is door het nieuws.

De stijging van het CO2-gehalte in de atmosfeer ronde de aarde is al decennia een probleem. Maar vorig jaar is er een opvallende stijging vastgesteld bij metingen in 51 landen. 

De stijging is maar liefst 50 procent groter dan de gemiddelde stijging van de afgelopen tien jaar. Het is meteen ook de sterkste stijging die de WMO in 30 jaar heeft gezien.  In 1997 en 1998 werd ook al sterke stijging opgemerkt, maar die was niet zo sterk als nu.

Het CO2-niveau rond de planeet is nu gestegen tot het hoogste in 800.000 jaar. Wetenschappers zeggen dat de stijging veroorzaakt wordt door de combinatie van de menselijke activiteit op aarde en het weerfenomeen El Nino, waardoor het zeewater opwarmt.  

VRT-weerman Frank Deboosere is niet verrast door het nieuws dat er nu 403.3 CO2-deeltjes per miljoen deeltjes in de lucht zitten.  Een jaar eerder waren dat nog 400 deeltjes.

Deboosere ziet het CO2-niveau namelijk al jaren stijgen en ziet niet meteen aanwijzingen waardoor dit zou stijgen. "Dit toont aan dat we niet goed bezig zijn", besluit de weerman, "en ik kan voorspellen dat het niveau volgend jaar weer verder gestegen zal zijn." 

Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO waarschuwt dat er snel iets gedaan moet worden om het CO2-gehalte te verlagen. "Zonder een snelle verlaging van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen, stevenen we af op een gevaarlijke verhoging van de temperatuur tegen het eind van deze eeuw, ver boven de doelstelling die werd afgesproken bij het Klimaatakkoord van Parijs."

 

Meest gelezen