Videospeler inladen...

Spacey out zich als homoseksueel na beschuldiging van seksuele intimidatie door Anthony Rapp 

Acteur Kevin Spacey heeft via Twitter zijn excuses aangeboden aan Anthony Rapp. Rapp, ook acteur, had Spacey ervan beschuldigd dat hij seksuele toenadering zocht op een feestje toen Rapp nog maar 14 was. In dezelfde post laat Spacey ook weten dat hij voortaan openlijk als homoseksueel door het leven gaat.  Op sociale media krijgt hij kritiek op de timing van zijn coming-out.  

AP

In een uitgebreid interview met BuzzFeed doet Rapp, die onder meer bekend is van "Star Trek: Discovery", het verhaal. Rapp speelde sinds zijn 9e al mee in Broadwaymusicals en kwam zo in een wereld terecht waarin hij voornamelijk door volwassenen omringd werd.  

AP

Zo was hij op een bepaald moment op een feestje in het appartement van Kevin Spacey, toen 26. Hij was er de enige jongere, verveelde zich al snel en ging in de slaapkamer tv kijken. Plots stond Spacey in de deuropening. "Toen hij de kamer binnenkwam, was mijn indruk dat hij dronken was", herinnert Rapp zich. "Hij nam me vast zoals een bruidegom zijn bruid over de drempel draagt. Ik verweer me niet meteen omdat ik niet besef wat er gaande is en dan ligt hij plots bovenop mij. (...) Ik was er mij van bewust dat hij seksuele toenadering tot mij zocht." Spacey verstevigde zijn greep, herinnert Rapp zich, maar uiteindelijk kon hij toch ontsnappen en het appartement van Spacey ongehinderd verlaten.

"Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef, dat ik geluk heb gehad dat er niets ernstigers gebeurd is", zegt Rapp. "Tegelijkertijd kan ik het minder geloven hoe ouder ik word. Ik kan me niet inbeelden dat iemand die ik ken een 14-jarige zoiets zou aandoen."  Rapp ging nooit het gesprek met Spacey aan en vertelde het ook niet aan zijn moeder.  Spacey was op dat moment ook nog een relatief onbekende theateracteur in New York. Later werd Rapp wel opnieuw met hem geconfronteerd op het grote scherm. Rapp stond nog een keer oog in oog met Spacey, tijdens de Tony Awards in 1999, maar sprak hem ook toen niet aan. "Achteraf gezien ben ik dankbaar dat ik toen niet alleen was met hem", zegt Rapp. "Ik weet niet wat ik dan gedaan zou hebben."

Spacey: "Ik kies er nu voor om als homoseksuele man te leven"

Kevin Spacey (58), bekend van "The usual suspects",  "American beauty" en de Netflix-reeks "House of cards", heeft via Twitter al gereageerd op het verhaal van Rapp. “Ik heb heel veel respect voor Anthony Rapp als acteur en ik ben me rot geschrokken van zijn verhaal. Ik kan me eerlijk gezegd de ontmoeting niet meer herinneren, het is meer dan dertig jaar geleden. Maar als ik me gedragen heb, zoals hij beschrijft, dan ben ik hem mijn diepste verontschuldigingen schuldig voor ongepast dronken gedrag en ik vind het heel erg dat hij de gevoelens die hij beschrijft, al die jaren met zich mee heeft moeten dragen”, schrijft Spacey in een statement.

In de tweet laat Spacey ook nog weten dat hij voortaan openlijk als homoseksueel door het leven gaat, nadat hij jarenlang relaties met zowel mannen als vrouwen had. "Dit verhaal heeft me ertoe aangezet om andere dingen in mijn leven aan te pakken. Ik weet dat er verhalen over mij zijn en dat sommige verhalen gevoed worden door het feit dat ik mijn privacy zo bescherm." Spacey sprak zelden over zijn privé-leven. Hij weigerde tot nu ook altijd in te gaan op geruchten over zijn seksualiteit.

Op sociale media valt er veel kritiek te lezen op de timing van de coming-out van Spacey.  Velen menen dat hij op deze manier de aandacht van de kern van de zaak probeert af te leiden en dat hij de holebigemeenschap hierdoor in een slecht daglicht stelt.

Meest gelezen