Peter Maenhoudt

Komt er een openbaar naaktstrand bij in ons land?

De Federatie van het Belgische Naturisme (FBN) voert gesprekken met twee kustgemeenten en een gemeente in Wallonië over de opening van een nieuw openbaar naaktstrand in ons land. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Over welke gemeentes het gaat, wil de vereniging niet kwijt. "Politici zijn bang om hun nek uit te steken en kiezers te verliezen", zegt voorzitter Koen Meulemans.

De Federatie van het Belgische Naturisme overkoepelt alle naturistenverenigingen in ons land. "Dit jaar zullen we afklokken op net geen 8.300 betalende leden", zegt voorzitter Koen Meulemans aan VRT NWS, "600 meer dan 2 jaar geleden". Vanwaar het succes? "We hebben de laatste jaren enerzijds veel promotie gevoerd op sociale media, anderzijds hebben we ook onze naambekendheid in de algemene media vergroot."

Veel mensen komen in contact met naturisme als ze op vakantie gaan in het buitenland, maar in eigen land weten ze dikwijls niet waar ze moeten zijn, aldus Meulemans. "Daarom zetten we er zwaar op in om onze verenigingen en activiteiten meer bekend te maken. Vergelijk het met een feestje: als je een feestje geeft, maar je kondigt het niet aan, ga je ook geen volk krijgen."

"Politici zijn bang om hun nek uit te steken"

Op dit moment zijn er te weinig openbare faciliteiten voor naturisten, zegt Meulemans. "Er is één openbaar naakstrand in ons land, aan de kust in Bredene. Een strook van 400 meter, 15 meter bij eb, 11 meter bij vloed. Als je daar in de zomer met 1.000 mensen zit, dan kan je voorstellen dat het daar nogal druk is."

De naturistenvereniging is momenteel in gesprek met twee kustgemeenten en een gemeente in Wallonië om een nieuw naakstrand te openen. Dat overleg is nog niet concreet, veel details wil Meulemans dan ook nog niet kwijt. "Politici zien er de economische voordelen wel van in, maar zijn bang om kiezers te verliezen als ze hun nek uitsteken voor een naakstrand", ziet hij als voornaamste reden. "Maar als ze kiezers verliezen, krijgen ze er elders bij. En de ervaringen in Bredene zijn heel goed."

"Er zijn zoveel 'dode stukken' aan de kust, stroken strand die niet gebruikt worden waar naturisten gerust kunnen zitten, zonder te storen. De ervaring in binnen- en  buitenland leert dat naturisten net het meest respectvol met hun omgeving omgaan. Ze veroorzaken geen overlast. Het is niet te begrijpen dat die strandstroken niet gebruikt kunnen worden."

Meulemans hoopt voor de zomer van volgend jaar een nieuw openbaar naakstrand te kunnen openen.

Bredene: nog altijd geen wettelijk kader

Meulemans ervaart dat het heel moeilijk is om iets te kunnen realiseren op lange termijn. "Als de ene bestuurstermijn erop zit, komen er andere en nieuwe mensen in de plaats. En dan begint alles opnieuw. Zoiets kan je niet in 4 jaar tijd regelen. Het naakstrand in Bredene, dat heeft 10 jaar geduurd."

Voor het naakstrand in Bredene is er 16 jaar na de opening trouwens nog altijd geen wettelijk kader, zegt Meulemans. "We moeten het doen met een gedoogbeleid. Nochtans heeft het naakstrand een positief effect op het toerisme. De horeca en de handelaars zeggen bijvoorbeeld dat ze 30 procent meer omzet draaien door de aanwezigheid van het naakstrand."

20 procent van de bezoekers aan het naakstrand in Bredene blijken Vlamingen te zijn, de rest komt uit Wallonië en in iets mindere mate uit Frankrijk en Nederland.

Meest gelezen