Xinhua/Avalon.red. All rights reserved.

Nieuw op 1 november: katten sneller terugvinden en voorrang op het gsm-netwerk

Een nieuwe maand brengt nieuwe dingen. Zo is er vanaf 1 november een databank voor katten en gaat er een nieuw opvangcentrum voor transitmigranten open in Haren. Een overzicht.

Kattendatabank

De centrale databank voor de registratie van katten wordt vanaf 1 november operationeel. De databank moet ervoor zorgen dat verdwaalde katten sneller herenigd kunnen worden met hun baasje en het is ook een instrument in de strijd tegen malafide dierenhandel.

In 2014 had de vorige federale regering verplicht om katten te laten registreren. Later werd in Vlaanderen ook de verplichting ingevoerd om bij elke nieuwe kat een chip in te planten, met daarop alle gegevens van het diertje. Er was nog geen centrale databank om die gegevens samen te brengen, tot nu dus.

Voorrang gsm-netwerk

6.000 mensen met een belangrijke rol in de veiligheidsketen krijgen vanaf 1 november absolute voorrang op het gsm-netwerk via nieuwe simkaarten. De prior-simkaarten gaan naar onder meer politiediensten, brandweerkorpsen, medische hulpdiensten, luchthavens, defensie, staatsveiligheid, steden, gemeenten en provincies.

Op de dag van de aanslagen in Brussel lag het gsm-netwerk een tijdlang plat en het ASTRID-netwerk van de hulp- en veiligheidsdiensten was overbevraagd. Met de prior-simkaart krijgt de gebruiker de garantie dat de spraak- en datacommunicatie absolute voorrang heeft op alle andere gsm-gebruikers.

Aardgasbudgetmeter

Mensen die hun energiefactuur niet meer kunnen betalen, kunnen worden overgeschakeld op een aardgasbudgetmeter. Die meter moeten mensen eerst opladen, pas dan werkt de verwarmingsinstallatie.

Voor wie zijn meter niet kan opladen tijdens de koude herfst- en wintermaanden, is er steun via het OCMW. Vanaf 1 november kan de steun worden aangevraagd. Afgelopen winter (2016-2017) genoot 18 procent van de Vlaamse gezinnen met een aardgasbudgetmeter van deze maatregel. Dat was een stijging van bijna 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Nieuw opvangcentrum

De stad Brussel opent vanaf 1 november een opvangcentrum voor transitmigranten in Haren. De stad huurt een gebouw van het Brussels Gewest en stelt dat ter beschikking van de ngo's Dokters van de Wereld en Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen.

Die zullen instaan voor de praktische organisatie van het opvangcentrum dat open blijft tot 30 maart 2018. De stad zal ook de water- en elektriciteitsrekening betalen. De beslissing van het stadsbestuur is een signaal aan de federale regering dat er iets moet gebeuren voor transitmigranten die dakloos zijn.

Meest gelezen