Oxfam: "Stop de belastingsontwijking en je vermijdt 8 miljoen doden"

Oxfam Solidariteit start een nieuwe campagne om de menselijke kost van belastingontwijking in beeld te brengen. Elk jaar zouden bedrijven 100 miljard dollar aan belastingen ontwijken in ontwikkelingslanden. Geld dat volgens Oxfam beter geïnvesteerd kan worden in gezondeheidszorg.

"Als één derde van die 100 miljard geïnvesteerd wordt in gezondheidszorg, zou dat 8 miljoen mensen kunnen redden", stelt Maaike Vanmeerhaeghe van Oxfam, in "De ochtend" op Radio 1. "Als bedrijven belastingen ontwijken, hebben arme landen namelijk niet genoeg geld voor cruciale diensten zoals gezondheidszorg."

"Wij willen dat overheden meer actie ondernemen. Op dit moment doen ze niet genoeg" zegt Vanmeerhaeghe. "België kiest bijvoorbeeld voor een maatregel die niet zo sterk is als men in andere landen implementeert. Dat is een een gemiste kans." Oxfam vraagt de Belgische regering dan ook om meer maatregelen te nemen om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan.

Meest gelezen