Peter Luykx (N-VA): "Puigdemont mag altijd bij mij blijven logeren"

N-VA-Kamerlid Peter Luykx vindt het "niet meer dan normaal" dat de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont contacten zoekt op Europees niveau in Brussel. "Hij mag altijd bij mij komen logeren", aldus de N-VA'er.

Waar is Puigdemont? Dat is de vraag die al de hele dag op de lippen van velen ligt. De afgezette minister-president van Catalonië zou inderdaad effectief onderweg zijn naar Brussel, al is hij daar nog niet in persoon gespot.

Er werd aanvankelijk gekeken in de richting van regeringspartij N-VA, die de Catalaanse kwestie een warm hart toedraagt. Maar die partij ontkende in de loop van de namiddag formeel: "Wij hebben Puigdemont niet uitgenodigd".

Kamerlid Peter Luykx vindt het naar eigen zeggen ook "niet erg waarschijnlijk" dat zijn partij Puigdemont zou hebben uitgenodigd. "Maar los daarvan is de man in elk geval welkom in Lommel (waar Peter Luykx woont, nvdr.), hij mag altijd bij mij blijven logeren", aldus Luykx die Puigdemont persoonlijk kent en al een aantal keren heeft ontmoet.

Volgens Luykx  is het verder "niet meer dan normaal" dat de afgezette Catalaanse leider in Brussel contacten gaat zoeken op Europees niveau. Zijn er ook contacten voorzien met de N-VA? "Daar ben ik niet van op de hoogte", zegt Kamerlid Luykx. "Het lijkt me voor de hand liggen dat Puigdemont niet meteen contact zal hebben op het niveau van staat tot staat. Er zijn veel andere contacten mogelijk, maar ik ben niet op de hoogte of dat met N-VA'ers zou zijn."

Volgens Spaanse media zou Carles Puigdemont in ons land asiel aanvragen. "Dat lijkt me voorbarig", stelt Luykx. "Staatssecretaris Francken heeft met zijn uitspraak over politiek asiel afgelopen weekend geen enkele uitnodiging gelanceerd."

Meest gelezen