Video player inladen...

Politie valt binnen bij man die Abaaoud en dader Thalystrein vermoedelijk onderdak bood

Speurders zijn binnengevallen op enkele adressen in het Brusselse en in Wallonië. Vier personen werden meegenomen voor verhoor. Een van de huiszoekingen vond plaats bij een man die ervan verdacht wordt onderdak te hebben gegeven aan Abdelhamid Abaaoud en Ayoub El Khazzani. Abaaoud wordt gezien als het brein achter de aanslagen van Parijs, El Khazzani op zijn beurt is de dader van de mislukte aanslag op een Thalystrein in de zomer van 2015.

In alle vroegte vielen speurders binnen op zes adressen in het kader van het onderzoek naar de mislukte aanslag op de Thalys in augustus 2015. Vier personen werden opgepakt en worden momenteel ondervraagd door de politie. In totaal vielen de speurders binnen op zes plaatsen in Laken, Molenbeek, Anderlecht en in de gevangenissen van Andenne en Marche-en-Famenne. Er werden geen wapens of explosieven gevonden.

Onderdak aan Abaaoud en dader Thalystrein?

Speurders hadden ook Youssef S. in het vizier, een man die Abdelhamid Abaaoud en Ayoub El Khazzani onderdak verleend zou hebben in de zomer vóór de aanslagen in Parijs. Die twee terroristen zijn niet van de minste: Abaaoud wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs en El Khazzani is de dader van de mislukte aanslag op een Thalystrein Amsterdam-Parijs ruim twee jaar geleden. Enkele dagen voor die aanslag op de Thalys zouden de twee - die vanuit Syrië naar België gekomen waren - samen verbleven hebben op een adres in Laken. Daar zijn de speurders vanmorgen onder meer binnengevallen.

S. werd in 2009 ook veroordeeld voor een gewapende overval die hij pleegde met Khalid El Bakraoui, die om het leven kwam bij de aanslag in het metrostation van Maalbeek op 22 maart vorig jaar. 

Ook Mohammed B., een vriend van Khalid El Bakraoui en Mohamed Bakkali, werd opgepakt. Hij kocht verschillende laders voor kalasjnikovs, die gebruikt werden bij de aanslagen van 13 november in Parijs.

Meest gelezen