Video player inladen...

Afgezette Catalaanse leider Puigdemont in België, Jan Jambon: "Niet op uitnodiging van N-VA"

Carles Puigdemont - de door Spanje afgezette Catalaanse leider - is in ons land. Puigdemont zou hier advocaten en politieke vertegenwoordigers ontmoeten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is dat op eigen initiatief van Puigdemont en niet op uitnodiging van de N-VA.

Spaanse media stellen dat ook andere leden van de afgezette Catalaanse regering mee zouden zijn afgereisd en dat er een persconferentie zou komen. Volgens de Catalaanse krant El Periodico gaat het om de afgezette ministers Meritxell Borras, Toni Comin, Joaquim Forn en Dolors Bassa, die hier politiek asiel zouden aanvragen. De Catalaanse omroep meldt dat Puigdemont al in Brussel is, op een veilige en discrete plek.

Eerder vandaag raakte bekend dat het Spaanse gerecht de Catalaanse leiders die de onafhankelijkheid van Catalonië uitriepen voor de rechter gaat  brengen voor rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld. De straffen kunnen oplopen tot 30 jaar gevangenis.

Er is de afgelopen dagen ook commotie ontstaan over een uitspraak van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA), die stelde dat Puigdemont politiek asiel en bescherming zou kunnen vragen in ons land.

In geval van een ontmoeting met politici, zal Puigdemont spreken met partijen. En dan denken we in de eerste plaats aan de N-VA.

Johny Vansevenant

Om een diplomatieke rel met Spanje te vermijden, is het nu zaak voor federale en Vlaamse regeringsvertegenwoordigers om zelf geen rechtstreekse ontmoeting met Puigdemont te hebben. Premier Charles Michel heeft een en ander gecoördineerd en daar is heel duidelijk gezegd dat niemand van de regering contact mag ondernemen met Puigdemont.

"Dat zou een diplomatiek incident creëren en de geloofwaardigheid van premier Michel teniet doen. Bij de Vlaamse regering heb je hetzelfde, niemand met een officieel mandaat kan Puigdemont spreken. We mogen verwachten dat als er inderdaad een ontmoeting zou zijn met politici, dat Puigdemont dan zal spreken met partijen. En dan denken we in de eerste plaats aan de N-VA", zegt VRT-journalist Johny Vansevenant.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet in de loop van de namiddag alvast weten dat zijn partij Puigdemont niet heeft uitgenodigd. Ook partijwoordvoerder Joachim Pohlmann laat dat verstaan: "Als Puigdemont in Brussel is, dan is dat zeker niet op uitnodiging van de N-VA". Bij de N-VA horen we dat de bedoeling van de afgezette Catalaanse leider wellicht is om de Europese instellingen te zien voor een gesprek van de laatste kans.

"Het zou me niet verwonderen dat er van partij tot partij een contact is tussen N-VA en Puigdemont. De vraag is dan op welk niveau die ontmoeting er zou zijn: voorzitter Bart De Wever of Europarlementsleden zoals Mark Demesmaeker", legt Johny Vansevenant uit. "Bij de andere regeringspartijen is te horen dat een ontmoeting met De Wever premier Michel en Buitenlandminister Reynders onder druk zou zetten. En dan komen ook mandaten in internationale instellingen voor België in gevaar wegens protest vanuit Spanje en Europa. Daarom denk ik dat ze bij N-VA misschien maar een ontmoeting op lager niveau zouden organiseren."

Import van buitenlands probleem door N-VA voor intern gebruik om nationalisten tevreden te stellen.

Een bron binnen de meerderheid

Opvallend is dat staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) afgelopen weekend liet verstaan dat Puigdemont in ons land asiel zou kunnen aanvragen. "Bij regeringspartijen heb ik speculaties gehoord over die uitspraak, genre "Is er geen een-tweetje geweest met Puigdemont?" N-VA heeft dat nu willen ontzenuwen", zegt Johny Vansevenant.

De Partido Popular, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy, bestempelt de "vlucht" van Puigdemont alvast als "een teken van wanhoop". "Dat hij naar Brussel gaat, de thuisbasis van de Europese instellingen, waar de verdediging van de rechtsstaat een van de grote waarden is, is een tegenstrijdigheid op zich. Het is een blunder", zegt Fernando Martínez-Maillo, secretaris-generaal van de PP. Hij zegt nog dat "Puigdemont vrij is om naar Brussel te gaan... en terug te komen".

Vlucht is een teken van wanhoop

Spaanse regeringspartij PP

Meest gelezen