AFP or licensors

Recordbedrag voor zeldzame editie roman van Marcel Proust

Bij Sotheby's in Parijs is een zeldzame editie van "De kant van Swann" afgehamerd op 535.000 euro. Da's een reusachtig bedrag voor een boek van honderd jaar oud, maar het veilinghuis had gehoopt op iets meer.    

Sotheby's had stiekem gehoopt op 600.000 euro. Maar dat ronde getal is niet gehaald voor het literaire meesterwerk van Marcel Proust. De koper haalt wel een letterkundige goudschat in huis. Van deze editie zijn destijds maar vijf genummerde exemplaren gedrukt. Het gaat om een bijzonder mooie uitgave, op volgens sommigen het mooiste papier op aarde, namelijk "Imperial Japan", ook bekend als "Washi". Van de vijf exemplaren is er één verdwenen tijdens de tweede wereldoorlog. 

De meerdelige cyclus "Op zoek naar de verloren tijd" wordt door veel deskundigen beschouwd als de grootste literaire prestatie van de vorige eeuw. "De kant van Swann" is een van de eerste delen, en gaat over de jonge Marcel Proust, die als hij in Illiers-Combray gaat wandelen kan kiezen uit twee richtingen, die naar het huis van Swann, of die naar het kasteel van de adellijke familie Guermantes.

In zijn lijvige werk probeerde Proust (1871-1922)  zijn leven helemaal te reconstrueren. Het begint met de beroemde scene van het in thee gesopte "Madeleine"-koekje, dat de herinneringen oproept. Door zijn ongelooflijke aandacht voor elk detail heeft Proust niet alleen zijn leven maar de hele Franse maatschappij gereconstrueerd. Zijn romans gaan ook over de aanloop naar de tweede wereldoorlog, homosexualiteit, kunst en muziek.  

Meest gelezen