Vorige maand mochten vrouwen voor de allereerste keer binnen in het Koning Fahd Stadion in Riyad.

Saudische vrouwen mogen sportwedstrijden in stadion bijwonen

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen vanaf begin volgend jaar sportwedstrijden in grote stadions bijwonen. Tot nu was dat verboden. Het is een nieuwe stap in het toekennen van meer rechten aan vrouwen in het uiterst conservatieve koninkrijk, waar vrouwen heel weinig rechten hebben en er een zeer strikte scheiding tussen mannen en vrouwen geldt.  

Vanaf volgend jaar mogen families -vrouwen inbegrepen- sportwedstrijden bijwonen in drie grote steden, Riyad, Jeddah en Damman. Dat staat in een verklaring van de General Sport Authority, de overheidsinstantie die sport en sportfaciliteiten in Saudi-Arabië beheert. Tot nu mogen vrouwen niet binnen in sportstadions.

Saudi-Arabië heeft verschillende stadions, variërend in grootte, de overheid heeft de drie grootste en belangrijkste uitgekozen om de hervormingen te introduceren.

Het Koning Fahd Stadion in Riyadh, het Koning Abdulla Sport City in Jeddah en het Prins Mohammed Bin Fahd Stadion in Dammam zullen aangepast worden "zodat ze ook toegankelijk zijn voor families", meldt de Saudische overheid.

In welke zin de stadions aangepast zullen worden aan de aanwezigheid van vrouwen, is niet helemaal duidelijk. Op plaatsen waar nu zowel mannen als vrouwen toegelaten zijn, is het gebruikelijk dat ze van elkaar gescheiden worden. Er komen alleszins wel restaurants, cafés en televisieschermen, meldt de overheid.

Ambitieus masterplan

De maatregel is een nieuwe zet van Mohammed bin Salman (32), sinds juni van dit jaar officieel de nieuwe kroonprins in Saudi-Arabië. Hij wil zijn land sociaal en economisch moderniseren en hervormen en heeft daarvoor een ambitieus masterplan ontwikkeld, Vision 2030.  

Een van de pijlers in dat plan is het creëren van meer rechten voor vrouwen, zodat ze meer kunnen deelnemen aan het openbare leven. In juli werd beslist dat meisjes op publieke scholen lessen lichamelijke opvoeding mogen volgen. Vorige maand werd een historisch decreet ondertekend dat vrouwen toelaat om met de auto te rijden. Eveneens vorige maand mochten vrouwen al een eerste keer het Koning Fahd Stadion in Riyad binnen, ter gelegenheid van de 87e verjaardag van de koning.

Kritiek op hervormingsplannen van de kroonprins

Niet iedereen in Saudi-Arabië is opgezet met de hervormingsplannen van kroonprins Mohammed bin Salman, hij krijgt bijzonder veel kritiek van ultraconservatieven die willen vasthouden aan de zeer strikte scheiding tussen mannen en vrouwen in Saudi-Arabië.

In Saudi-Arabië geldt een zeer strenge interpretatie van de islam. Vrouwen mogen niet trouwen, scheiden, naar het buitenland reizen, werken of een operatie ondergaan zonder de toestemming van een mannelijke voogd. Ze mogen niet vrij omgaan met mannen en moeten in het openbaar een abaya dragen, een lang, allesbedekkend gewaad.

Meest gelezen