Videospeler inladen...

Thomas Vanderveken krijgt nachtmerries van pianoconcerto van Grieg

Over een maand speelt Thomas Vanderveken het pianoconcerto van Edvard Grieg. Hij is al een jaar aan het oefenen. Nu de deadline naderbij komt, stijgt de spanning. Dat zei Thomas Vanderveken in "Van Gils en Gasten" op Eén.   

Op 7 december in de Bijloke speelt Thomas Vanderveken met orkest het pianoconcerto van Edvard Grieg, 35 minuten aartsmoeilijke muziek. De 36-jarige Klara-presentator studeert nu vooral het zware derde deel in. Hij krijgt hulp van zijn mentale coach Paul Van den Bosch.

Thomas Vanderveken heeft gestudeerd aan het conservatorium, maar verwaarloosde gedurende lange periodes de piano. "Het is zoals zwemmen of fietsen", zegt Vanderveken, "je raakt de techniek nooit kwijt, maar voor een topprestatie als dit concerto moet je toch een forse inspanning leveren". Hij bouwde een tuinhuis om daar rustig en ongehinderd te  oefenen.

Er komt een tv-programma op Canvas over zijn strijd, vanaf volgende week. Dan ook is er de eerste repetitie met de Brussels Philharmonic. Tussendoor volgt er nog een try-out op de "Night of the Proms".  

In de Bijloke speelt de 13-jarige violiste Hanne Dauwe het voorprogramma. Zij brengt het "Vioolconcerto in E-mineur opus 64" van Felix Mendelsohn. Hanne Dauwe was de laureaat van de wedstrijd "Speel het hard" op Klara en Canvas. Of zij ook nachtmerries heeft, hebben we niet vernomen.  In "Van Gils & Gasten" gaf Hanne vanavond een korte demonstratie van haar kunnen (zie video hieronder). 

Videospeler inladen...

Meest gelezen