Jonas Hamers / ImageGlobe

Vertrouwen in Europese economie op hoogste peil in zestien jaar

Het vertrouwen van zowel de industrie en dienstverlenende bedrijven in de Europese economie neemt fors toe. Het staat nu op het hoogste peil in zestien jaar tijd. Het consumentenvertrouwen stijgt maar lichtjes, blijkt uit de economische vertrouwensindicator van de Europese Unie.

Zowel in de eurozone als in de gehele Europese Unie is het vertrouwen sterk gestegen. Uitgaand van een gemiddelde van 100 punten over de jaren 1990 tot en met 2016, piekt het vertrouwen nu tot 114 punten in de eurozone en 114,2 in de volledige EU van nog 28 lidstaten.

Het vertrouwen van zowel bedrijven als consument ligt in België met een cijfer van 105,6 fors onder het gemiddelde. Er is wel sprake van een stijging met 0,8 procent ten opzichte van de maand september.  Het vertrouwen is het hoogst in Roemenië (119,8). In Griekenland ligt het vertrouwen het laagst, met een cijfer van 98,3. In Duitsland steeg het vertrouwen in een maand tijd met 2,1 procent. In Frankrijk daalde het met 1,0 procent.

Meest gelezen