Emilio Morenatti

Vincent Scheltiens: "Misschien wil Puigdemont op Europese forum een soort noodkreet slaken"

Wat komt Carles Puigdemont doen in Brussel? Politiek asiel aanvragen, zo klinkt het al de hele dag uit verschillende hoeken. Maar politiek historicus en Spanjekenner Vincent Scheltiens is daar niet zo zeker van. "Het zou kunnen dat hij naar Brussel komt omdat het de hoofdstad is van de Europese Unie. Misschien wil hij een statement doen om een bres te slaan in de Europese muur."

"Onwaarschijnlijk nieuws", zo noemt Scheltiens de komst van de afgezette Catalaanse minister-president naar Brussel. "Die man roept een paar dagen geleden de onafhankelijkheid uit, en op de eerste werkdag van die duizenden ambtenaren waarvan sommigen toch Catalaans gezind zijn, laat hij ze aan hun lot over", zegt hij in "De wereld vandaag". Meer voor de hand liggend was voor hem geweest dat Puigdemont was vertrokken naar de andere kant van de Pyreneeën, in de nabijheid van Spaans Catalonië.

Scheltiens vermoedt dus dat het de vervolging door de openbare aanklager is, die Puigdemont heeft doen besluiten om naar Brussel te komen.   

Ik denk niet dat dit N-VA een regeringscrisis waard is

"Ik denk dat veel Catalanen zullen denken dat Puigdemont vaandelvlucht pleegt, maar vooral dat Madrid hier met veel argwaan naar kijkt", zegt hij. "Madrid heeft zeer boos gereageerd op de uitspraak van Theo Francken. Als er nu sprake zou zijn van politiek asiel, dan denk ik dat premier Michel een diplomatieke rel heeft met Madrid, en in nauwe schoentjes geraakt op het Europese forum, want dat sluit de rangen rond Madrid."

Misschien wil N-VA met de spierballen rollen of een achterban bedienen die sympathie heeft voor de Catalaanse separatisten, maar ik denk niet dat dit hen een regeringscrisis zal waard zijn. Scheltiens vermoedt ook -al beklemtoont hij dat het speculatie is- dat niet de N-VA, die dat inderdaad ontkent, maar de Catalaanse vertegenwoordiger bij de Europese Unie Amadeu Altafaj kan zijn geweest, die de komst van Puigdemont mogelijk op poten heeft gezet.

Met het oog op verkiezingen van 21 december?

Maar is Puigdemont hier wel om politiek asiel aan te vragen? Scheltiens betwijfelt het. "Het zou kunnen dat hij naar Brussel komt omdat het de hoofdstad is van de Europese Unie. Misschien wil hij op het Europese forum een soort noodkreet slaken, of een statement doen om een bres te slaan in de Europese muur."

Daar heeft hij ook een goede reden voor, zegt Scheltiens. "Binnen 55 dagen moeten er verkiezingen georganiseerd worden in Catalonië, en zowel de partij van Puigdemont als zijn coalitiepartner hebben vandaag aangekondigd dat ze daaraan willen deelnemen.  Maar ze zullen aan Europa zeggen: Hoe kunnen wij nu deelnemen aan verkiezingen als onze mensen vervolgd worden, in de gevangenis zitten of uitgesloten voor verkiezingen?".

Geen onterecht argument, vindt Scheltiens, want als die verkiezingen een middel moeten zijn om eindelijk te weten wat een meerderheid van de Catalanen denkt over onafhankelijkheid, dan moeten alle partijen kunnen deelnemen en alle standpunten vertegenwoordigd zijn.

Meest gelezen