Videospeler inladen...

Ward Verrijcken: "Spacey out zich om seksueel grensoverschrijdend gedrag te verdoezelen"

In een tweet excuseert acteur Kevin Spacey zich omdat hij in het verleden toenadering zocht tot een acteur die 14 jaar oud was. Aan zijn excuses koppelde Spacey het nieuws dat hij zich out als homo. VRT NWS-filmjournalist Ward Verrijcken stelt zich ernstige vragen bij de communicatie van de ster van "House of Cards".

32 jaar geleden werd acteur Anthony Rapp, toen 14 jaar oud, uitgenodigd op een feestje bij Kevin Spacey thuis. Wanneer iedereen naar huis ging, zat Rapp op bed TV te kijken. Spacey, die toen 26 jaar oud was, legde zich op de jongen, maar die is kunnen vluchten. “Het gaat om een crimineel feit, een poging tot aanranding van een minderjarige”, zegt Ward Verrijcken.

Spacey zegt in zijn verontschuldiging dat hij dronken was toen de feiten zich voordeden. “Dat op zich maakt zijn verontschuldiging al niet volwaardig. Het is niet omdat je zat bent dat dit oké is. Maar wat nog erger is, is dat Spacey daarna zegt: Nu zal ik deze situatie eens gebruiken om te zeggen wat vele mensen al over mij vermoedden, dat ik homoseksueel ben.”

Door nu uit de kast te komen, wil Spacey de aandacht van zijn aanranding afleiden

Ward Verrijcken, filmjournalist VRT NWS

Volgens Verrijcken probeert Spacey het nieuws te spinnen: “Hij wil de aandacht vestigen op zijn coming out. Dat hij zich out, daar is niets mis mee uiteraard. Maar wel dat hij het gebruikt om een ander feit te verdoezelen.”

Homogemeenschap kwaad op Spacey

Momenteel is er nog geen klacht ingediend tegen Spacey. “Maar er is wel een stroom aan verontwaardiging gekomen vanuit Hollywood. In de nasleep van de affaire Weinstein wordt dit gedrag niet meer getolereerd”, zegt Verrijcken. “Maar de verontwaardiging komt niet alleen uit Hollywood.

Ook de homogemeenschap is kwaad. Opnieuw wordt het aanranden van kinderen in verband gebracht met homoseksualiteit. Veel homo’s hebben hier last van. En ook al bedoelt Spacey het niet bewust op die manier en handelt hij vanuit een paniekreactie, toch had hij dit beter niet gedaan.”

De gevolgen voor Spacey en de sector

Wat de gevolgen van deze affaire zijn, zal in de komende dagen blijken volgens Verrijcken: “Netflix zal in crisiberaad gaan. De serie “House of Cards” is hun vlaggenschip, hun “moneymaker”. Elk nieuw seizoen is wereldnieuws. Veel mensen op de set zijn zeer afhankelijk van de show. Voor hen is dit mogelijk een drama. Stel dat Netflix niet meer zou willen doorgaan met Spacey en stel dat de serie wordt afgevoerd dan verliezen zij hun job. Spacey zelf en de andere topacteurs zullen financieel niets te kort komen, zij kunnen hun verdriet verwerken in een buitenverblijf op Barbados.”

Spacey zelf zal niets te kort komen. Maar voor de mensen op de set is dit een drama.

De schandalen die de laatste weken aan het licht kwamen, hebben volgens Verrijcken de filmindustrie veranderd: “De hele sector lijdt hieronder. Er is eindelijk het besef dat het gedrag van Harvey Weinstein, Woody Allen, Roman Polanski en anderen niet meer geaccepteerd mag worden. Er worden harde beslissingen genomen. Producties worden geschrapt en mensen die boter op het hoofd hebben, worden ontslagen.”

Meest gelezen