Zware branden treffen noordwesten van Italië

Het noordwesten van Italië wordt al een week geteisterd door felle bosbranden. Meer dan 200 brandweermensen bestrijden een vijftiental vuurhaarden in de regio's Piëmont en Lombardije. Een duizendtal mensen is al gevraagd hun woning te verlaten.

Het meest kritiek is de situatie in Valle di Susa, in de provincie Turijn. Bijna 200 inwoners van een rusthuis moesten daar gisteravond geëvacueerd worden, ze werden opgevangen in ziekenhuizen en kloosters. Er is ook een opvangcentrum opgericht voor mensen die hun huis moeten ontvluchten.

Het kost de brandweer veel moeite om het vuur te bestrijden. Door de opflakkerende wind is het onmogelijk om blusvliegtuigen en -helikopters in te zetten. Griekenland en Kroatië hebben vliegtuigen gestuurd, maar die moesten gisteren aan de grond blijven.

De as en de rook van de branden heeft het gehalte aan fijn stof in de stad Turijn zelf doen pieken. Een deel van de snelweg richting de Fréjustunnel naar Frankrijk is afgesloten.

In Piëmont en Lombardije heerst al maandenlang droogte. Vooral oktober was catastrofaal: in de eerste drie weken was er in Lombardije een neerslagtekort van 67 procent, in Piëmont zelfs van 98 procent.

Meest gelezen