Emilio Morenatti

"Bélgica" op de voorpagina's in Spanje: "Brussel is gigantische magneet voor ieder type crisis"

"Bélgica" staat vandaag op de voorpagina's van alle Spaanse kranten. Hoewel Puigdemont pas vanmiddag zijn plannen zal aankondigen, gaan ze er allemaal van uit dat de afgezette Catalaanse minister-president in ons land politiek asiel zal aanvragen. Veel Catalaanse kranten hopen dat Puigdemonts verblijf in Brussel de Europese Unie zal aanzetten om zich te mengen in de crisis.

Hoewel Puigdemont pas vanmiddag zijn plannen zal aankondigen, gaan alle Spaans kranten ervan uit dat de afgezette Catalaanse minister-president in ons land politiek asiel zal aanvragen. "Maar mag dat wel?", vragen de meeste  kranten zich af.

Een onverhoopte wending die wat weg heeft van een tragikomische klucht

El País over het vertrek van Puigdemont

"Brussel is een gigantische magneet voor ieder type crisis", zo begint El País haar hoofdartikel. Het vertrek van Puigdemont en vijf leden van de Catalaanse regering omschrijft de krant als "een onverhoopte wending die wat weg heeft van een tragikomische klucht".

De krant besteedt voorts veel aandacht aan Paul Bekaert, de West-Vlaamse advocaat die Puigdemont zal verdedigen, en in het verleden ook ETA-leden heeft verdedigd. "De ETA-advocaat die Puigdemont zal bijstaan", zo begint ook El Periodico, de krant die gisteren als eerste schreef over Puigdemonts vertrek naar Brussel, een portret van Bekaert.

El Mundo spreekt van "de vlucht" van Puigdemont. "Tot op het laatst heeft hij iedereen misleid", klinkt het.

Een banneling in België: zonder presidentschap, zonder partij en zonder land

El Confidencial

"Puigdemont is mislukt bij zijn bestorming van de hemel", schrijft de digitale krant El Confidential. "Een banneling in België: Puigdemont blijft achter zonder presidentschap, zonder partij en zonder land", zo klinkt het in de kop. De krant schrijft ook dat "de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, de Vlaams-nationalist Theo Francken, het ergste moet vrezen" en dat hij "politiek asiel heeft aangeboden aan de 'expresident'".   

Catalaanse kranten hopen op meer internationale aandacht

Hoewel de meningen in Catalonië zeer verdeeld zijn over het vertrek van Puigdemont, vinden de meeste kranten het wel positief dat dat meer internationale aandacht genereert voor de kwestie. Dat zegt correspondent Sven Tuytens.

"Doordat Puigdemont in Brussel is, wordt het probleem geïnternationaliseerd", zegt hij. "De separatisten vragen al wekenlang hulp en bemiddeling van Europa. Als er een probleem zou ontstaan tussen de Spaanse staat en België, dan rekenen ze erop dat Europa zich eindelijk eens gaat bemoeien met de zaak. Misschien raakt de zaak dan eindelijk eens gedeblokkeerd."

Meest gelezen