Video player inladen...

"Het gezin" op Eén, waarin slimme onbemande camera's geen enkel belangrijk moment missen 

Vanaf vanavond is op Eén de nieuwe docureeks "Het gezin" te zien. Acht gezinnen hebben hiervoor de toestemming gegeven om hun doen en laten dag en nacht te laten volgen. Omdat het onmogelijk was om dit allemaal met klassieke cameraploegen te filmen, is er gebruikgemaakt van "slimme" onbemande camera's.  

De aanwezigheid van cameramannen zou voor deze reeks een te grote impact gehad hebben op de gezinnen. En aan de andere kant was de periode waarin de opnames gebeurden te lang: alle gezinnen werden twee tot vijf maanden gefilmd. Het was ook onmogelijk te voorspellen wanneer de belangrijke momenten zich zouden voordoen.

Daarom ontwikkelde het productiehuis Geronimo in samenwerking met de KU Leuven een uniek camerasysteem. In elke woning werden onbemande camera's geïnstalleerd die verbonden zijn met een centrale server. Door middel van persoonsdetectie in de beelden, begonnen de camera’s met opnemen. Ingenieurs van Campus Denayer slaagden erin om de computer ook te laten voorspellen wanneer een persoon een kamer zou binnenlopen, zodat de camera’s in die kamer al begonnen met filmen nog voordat de persoon één voet binnen had gezet. Zo werd er geen enkel belangrijk moment gemist.

Redacteurs van het programma kunnen live de beelden zien die worden opgenomen bij de gezinnen. Waar nodig kunnen ze de camera’s ook aansturen om de kaders aan te passen.Tijdens het hele opnameproces, dat in totaal tien maanden duurde, werd de techniek samen met de KU Leuven verder ontwikkeld. Op dit moment is de persoonsdetectie zo ver gevorderd dat de camera’s binnenkort volledig autonoom zijn. Zonder menselijk ingrijpen zullen de camera’s dus zelf het beeldkader bepalen.

VRT

De gezinnen werden niet alleen thuis gevolgd. De auto is vaak een verlengstuk van het huis waar belangrijke zaken worden besproken. Ook daar was een automatisch camerasysteem noodzakelijk. In de auto's werden twee camera’s en een compacte opname-eenheid geïnstalleerd. De gezinnen kregen een speciale sleutelhanger die ze aan hun autosleutel bevestigden. Via een bluetoothsignaal maakt de sleutelhanger verbinding met de camera’s, zodat die al beginnen opnemen nog voordat de gezinsleden in de wagen stappen.

Makers vinden inspiratie in eigen leven

De programmamakers vonden voor "Het gezin" inspiratie in hun eigen families. Daar zagen ze de kleine, herkenbare situaties die vaak onmogelijk te filmen zijn. Maar het waren ook de grote dingen des levens, zoals relaties en ouderdom, die de aanzet gaven om het programma te maken.  

"Het idee voor het programma is mee ontstaan door te zien hoe mijn vader onuitputtelijk zorg bleef dragen voor mijn zieke moeder", legt Manu Vanderjeugd van Geronimo uit. "Dat verhaal wou ik in beeld brengen: onverwachte veranderingen in het leven maken helden van kleine mensen. Helaas is mijn moeder een jaar geleden plots overleden. Toch bleef het in mijn hoofd zitten: de uitdagingen in beeld brengen waar de mensen in mijn omgeving vaak op een fantastische manier mee omgaan. Toen mijn ex-vriendin Katrien met onze twee kinderen ging samenwonen met haar nieuwe vriend en zijn twee kinderen (foto hieronder), heb ik haar gevraagd of ze mee wilde doen. Voor mij was dat behoorlijk confronterend, want je ziet je eigen kinderen plots samenleven met een andere man. Maar tegelijk is het zo’n universeel verhaal van mensen die uit elkaar gaan en aan een nieuw leven beginnen, dat ik het absoluut wou brengen." 

VRT

Ook alleenstaande moeder Danielle wordt gevolgd. Haar 16-jarige dochter Noémi lijdt aan een ernstige hart-longziekte, waardoor ze bijna niet naar school kan gaan. Om te genezen is er maar één mogelijkheid: een dubbele longtransplantatie. Noémi staat op de wachtlijst, maar het wachten kan lang duren.

De acht families zijn stuk voor stuk doorsnee gezinnen, maar voor elk van hen breekt er bij de start van de reeks een bijzondere periode aan.  

"Het gezin", vanaf vanavond elke woensdag om 20.40 uur op Eén. "Het gezin" is een programma van Geronimo. 

Meest gelezen