"Het is voor de premier permanent rijden en omzien op 3 fronten: zijn partij, de regering en Spanje"

Een lastig parket, een spagaat. Zo kunnen we de positie omschrijven waarin premier Charles Michel zich momenteel bevindt door de hele Catalaanse kwestie. 

Premier Michel kwam vanmiddag voor het eerst met een officiële mededeling op de aanwezigheid van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in ons land. "Puigdemont heeft dezelfde rechten en plichten als elke Europese burger, niet meer en niet minder", ontzenuwde de eerste minister de kwestie. Even later liet N-VA-voorzitter Bart De Wever ook een reactie optekenen, ook voor het eerst sinds de komst van Puigdemont. "Puigdemont is een vriend. En vrienden zijn bij mij altijd welkom", klonk het.

In regeringskringen viel te horen dat die uitspraak van De Wever premier Michel in een lastig parket kon brengen. De premier zelf liet echter weten geen commentaar te hebben. Politiek journalist Ivan De Vadder ziet van zijn kant niet meteen een probleem in de uitspraak van Bart De Wever voor de eerste minister. "Mocht hij een lid zijn van een regering, dàn was er een probleem. Maar De Wever is een partijvoorzitter en als partijvoorzitter kan je ontmoetingen hebben met politici van een ander land. Daar kan niemand iets op tegen hebben. Je kan volgens mij niet zeggen dat De Wever hiermee de premier in zijn hemd heeft gezet."

"Constructiefout binnen de regering"

Desalniettemin is Bart De Wever wel de voorzitter van de grootste partij binnen de regering. "In Spanje is men ook niet dom en zal men wel begrijpen dat dit geen uitspraak van binnen de Belgische regering is", denkt Ivan De Vadder.

"Maar dit wijst wel alweer op de constructiefout van deze regering. Met name dat de zwaargewichten - Wouter Beke, Gwendolyn Rutten en Bart De Wever - buiten de regering zijn gehouden. Dat kan je niet ontkennen. En als zij hun mond roeren, kan dat gevolgen met zich meebrengen."

Aurore Belot

De "drie fronten" van premier Michel

De hele Catalaanse kwestie brengt premier Michel in een "weinig benijdenswaardige positie", stelt Ivan De Vadder vast. "Hij moet permanent rijden en omzien op drie fronten:

  • Binnen zijn eigen partij hebben een aantal mensen moeilijkheden met de N-VA. En je voelt dat de spanningen aan het stijgen zijn. MR-voorzitter Chastel reageerde vandaag bijvoorbeeld heel scherp op kritiek van Di Rupo over de Catalaanse kwestie, terwijl de vaststellingen van Di Rupo niet abnormaal waren.
  • Binnen de regering moet Charles Michel rekening houden met de standpunten van de N-VA en die tevreden houden.
  • Binnen de Europese raad moet onze premier met Spanje blijven spreken."

Bij dat alles kwam vanavond nog een nieuw element: het Spaanse hooggerechtshof wil dat Puigdemont deze week nog komt getuigen in Madrid. "En dan zitten we in de volgende fase", analyseert De Vadder. "Zal Puigdemont daarop ingaan of blijft hij in België? En zal Spanje dan de overlevering vragen? Dat is de fase die iedereen vreest. Het mag dan wel in theorie een zaak van politie en gerecht zijn en niet van de politiek, maar je kan dan niet blijven doen alsof justitie niet tot België behoort." 

Meest gelezen