"Meer dan 20 keer bellen om binnen te geraken"

De dienst waar personen met een handicap een uitkering of parkeerkaart aanvragen, blijft telefonisch erg moeilijk te bereiken. De informatie-ambtenaar van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, waar de dienst onder valt, klaagt de gang van zaken scherp aan in een open brief.

De dienst die de aanvragen behandelt van mensen met een handicap voor een uitkering of parkeerkaart, kwam begin dit jaar in het nieuws door zware computerproblemen. Een nieuw computersysteem bleek vierkant te draaien. En daardoor slaagden de ambtenaren van de dienst er nog amper in om de aanvragen te verwerken. Omdat ze de mensen niet verder konden helpen, namen ze ook de telefoon niet meer op.

De problemen met het nieuwe computersysteem raakten niet verholpen. En daarom besloot bevoegd staatssecretaris Zuhal Demir (NVA) om terug over te schakelen naar een oud, maar wel beter computersysteem. Om de dienst te versterken, kondigde ze ook aan om bijna 40 extra personeelsleden aan te trekken.

Blijven proberen om binnen te geraken

Maar ondanks die maatregelen blijven de problemen aanslepen. "Jammer genoeg is de toestand niet verbeterd", zegt Didier Coeurnelle, informatie-ambtenaar van de FOD Sociale Zekerheid  en afgevaardigde van de socialistische vakbond.  "De voorbije maanden waren er telkens méér dan 200.000 telefonische oproepen naar de dienst voor personen met een handicap. Maar slechts een 10.000 oproepen per maand worden beantwoord. Mensen moeten dus meer dan 20 keer proberen om iemand aan de lijn te krijgen."

"En intussen wachten meer dan 100.000 mensen met een handicap op een beslissing over hun aanvraag, " legt Coeurnelle uit. "Het aantal dossiers die al minstens een jaar wachten op antwoord, is gestegen tot ruim 26.000. Dat is bijna een verdubbeling in enkele maanden tijd."

Als informatie-ambtenaar kreeg Coeurnelle zelf al duizenden oproepen van misnoegde mensen met een handicap. "Zelf heb ik nachtmerries omdat ik deze mensen niet kan helpen", schrijft hij in een open brief aan Frank Van Massenhove, voorzitter van de FOD Sociale Zekerheid. Hij dringt er bij Van Massenhove op aan om meer dan ooit werk te maken van een oplossing.

Blijven werken aan beterschap

De dienst voor personen met een handicap erkent de aanslepende problemen. Maar Gerrit Van de Mosselaer, de woordvoerder van de FOD Sociale Zekerheid, nuanceert de cijfers van Coeurnelle. "Elke maand krijgen we telefonische oproepen van ruim 30.000 verschillende mensen (die wel meermaals moeten bellen) . Van hen krijgen er een 10.000 een antwoord van onze medewerkers, en worden er een 7.000 verder geholpen door ons automatisch antwoordapparaat."

"Dat betekent dat uiteindelijk toch één op de twee personen met een handicap door ons wordt voortgeholpen", legt Van de Mosselaer uit. "We beseffen dat de andere helft nog niet wordt geholpen, maar we blijven werken aan beterschap. Er is extra personeel in dienst genomen en er worden meer dossiers verwerkt. Maar het vraagt tijd om de achterstand weg te werken die we hebben opgelopen door de computerproblemen begin dit jaar."

Meest gelezen