Video player inladen...

"Puigdemont heeft zijn laatste troef uitgespeeld om een bres in de Europese muur te slaan"

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft op zijn persconferentie in Brussel een slagvaardige indruk gemaakt. Volgens historicus en Spanje-kenner Vincent Scheltiens van de Universiteit Antwerpen is zijn bezoek aan België zowat de laatste troefkaart die hij kan uitspelen om een bres in de muur van de Europese Unie te slaan, waar de stem van het Catalaanse nationalisme maar weinig gehoor lijkt te vinden.

"Je moet dit vooral zien als een verbaal krachtig statement op het Europese forum", legt Scheltiens uit. In tegenstelling tot wat velen hadden verwacht, vraagt Puigdemont geen asiel in ons land aan. Opvallend was dat hij aangaf dat hij hier is voor Brussel als hoofdstad van de EU, en niet zozeer voor België. Van een asielaanvraag lijkt er geen sprake te zijn.

"Puigdemont zet België hier uit de wind", aldus Scheltiens. "Hij is hier in de eerste plaats om te tonen dat Catalonië een plaats in de Europese Unie heeft. Dat heeft hij onder meer proberen te illustreren door zijn eigen vreedzame aanpak af te zetten tegenover de confrontatiepolitiek en de repressie van de regering in Madrid."

"Zijn ultieme troefkaart heeft hij uitgespeeld toen hij het had over de verkiezingen in Catalonië van 21 december", zegt Scheltiens. "Hij zei uitdrukkelijk dat hij de uitslag zou respecteren, welke die ook mag zijn, maar vroeg zich openlijk af of Madrid dit ook zou doen als de separatisten winnen."

Zal het opvallende optreden van Puigdemoint op de Europese scène iets opbrengen? "Puigdemont heeft zijn laatste troefkaart uitgespeeld om een bres in de Europese muur te slaan, maar of dat ook zal lukken, lijkt weinig waarschijnlijk", denkt Vincent Scheltiens. "Europa is vandaag een beetje ziekjes. Denk maar aan de crisis met Griekenland, de bedenkelijke regimes in Hongarijen en Polen of de verkiezingsuitslag in Oostenrijk. Europa heeft nu al veel katten te geselen en zit niet te wachten op nog een nieuwe lidstaat die zich van een andere heeft afgescheurd."

Herbekijk de volledige persconferentie van Puigdemont met commentaar van Vincent Scheltiens:

Meest gelezen