70 jaar "De avonden": meesterlijke verveling van Gerard Reve

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat "De avonden" is verschenen, de iconische roman van Gerard Reve. Het boek geldt als een van de belangrijkste literaire werken uit het Nederlandse taalgebied van de 20e eeuw.

Tien doelloze en mistroostige dagen uit het leven van kantoorklerk Frits van Egters, van zondag 22 december tot dinsdag 31 december 1946: dat is in een notendop het verhaal van "De avonden", de debuutroman van Gerard Reve (1923-2006) die op 1 november 1947 verscheen.

De auteur is inmiddels overleden, maar 70 jaar later staat zijn boek nog steeds als een huis. Generaties studenten en critici hebben het verslonden en vandaag geldt het als een van de belangrijkste literaire werken uit het Nederlandse taalgebied van de 20e eeuw.

Al op 24 november 1947 kreeg Reve de Reina Prinsen Geerligsprijs voor "De avonden". Toch viel de roman niet bij iedereen in de smaak. Godfried Bomans noemde het in Elsevier "een schrikbarend boek". Hij meende dat de geestelijke gezondheid van Reve "bij een langer aanhouden van deze gesteldheid ernstig gevaar" zou lopen.

Viviane de Muynck

In 1989 waagde Rudolf van den Berg zich aan een verfilming van "De avonden". Viviane de Muynck speelde daarin de moeder van Frits. In de jaren 90 verwerkte Léon van der Sanden de roman tot een toneelstuk dat hij in 2010 herwerkte. Begin deze eeuw goot Dick Matena "De avonden" in een strip die eerst in Het Parool en later in albumvorm verscheen.

Op een Engelse vertaling van "De avonden" was het tot vorig jaar wachten. De Engelstalige pers was meteen vol lof over "The evenings". In het voorwoord vergeleek Herman Koch het boek met klassiekers van Jack Kerouac en JD Salinger, tijdgenoten van Reve. "Als "De avonden" in de jaren 50 in het Engels was verschenen, was het net zo'n klassieker geworden als "On the road" of "The catcher in the rye"."    

Meest gelezen